przeprowadzka i przeniesienie firmy do zagłębia ruhry

• Autor wątku Autor wątku Furia3127
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Furia3127

Witam, jestem tutaj zupełnie nowy. Jestem freelancerem i prowadzę jednoosobową firmę w Polsce. W przeciągu roku zamierzam otworzyć swoją ofertę dla Niemczech. Znajomy znający świetnie niemiecki mieszka na miejscu, będzie zajmował się początkowo kontaktem z klientami, zanim nie opanuję na dobrym poziomie język.
Wspominał, że jak przeniosę firmę do Niemiec, żeby się tam rozliczać. Zamelduję się u niego, będę mógł złożyć wniosek o zapomogę na wynajem mieszkania. Jak to dokładniej wygląda w przypadku, gdy już mam firmę w Polsce. Po przeprowadzce mogę nie mieć tam od razu zleceń, ewentualnie mogę jeszcze robić zlecenia z Polski, ale to nie będą duże kwoty.

Najbardziej interesuje mnie sprawa mieszkania, wydaje mi się, że znajomy przedstawia to w zbyt piękny sposób. Zapewne z otwartymi ramionami nie przyjmą Polaka. Nie jestem nierobem, lecz może się okazać że 2-3 miesiące nie uda mi się po prostu znaleźć tam klientów i zarobić wystarczająco by spokojnie tam żyć, opłacić mieszkanie itp. Na pewno mieszkanie będzie na obrzeżach, żeby było taniej.
Nie wiem czy to istotne, mam 20 lat prowadzę firmę w Polsce, nie narzekam, jednakże mogę robić to samo za euro. Ciężko jest u nas (szczecin) z mieszkaniem strasznie drogi wynajem.
Niemiecki znam na poziomie szkolnym, zamierzam się przyuczyć przed wyjazdem, jednakże na początku znajomy będzie rozmawiać z klientami ma doświadczenie w marketingu i ma charakter typowego Niemca mieszka tam od urodzenia.

Przepraszam, że się tak rozpisałem, będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Powrót