Przeprowadzka

• Autor wątku Autor wątku DanDar31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanDar31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Nazywam sie Daniel
posiadam niem./pol. Obywatelstwo
obecnie ucze sie w LO ( teraz ostatnia klasa maturalna )
Mam 18 lat*
znam dobrze niemiecki
obecnie chcialem sie z moja Dziewczyna, ktora rowniez ma 18 lat ukonczone, przeprowadzic do monachium. Zylem tutaj 14 lat ( od urodzenia ),z pozniejszym czasem przeprowadzilem sie do polski i z powodow osobistych bylem odmeldowany z monachium na jakies 2 lata, ale znow od nie dawna jestem zameldowany u ojca ktory mieszka na socjalu, gdzie moglbym sie zatrzymac na jakis okres 2-3 mies. jak nie dluzej. . .*
W najblizszym czasie wypisze sie z moja Dziewczyna z LO i zapisujemy sie do LO dla doroslych gdzie ukonczymy nasza mature w trybie zaocznym.
Pytanie teraz do was skierowane i mam nadzieje ze pomozecie Nam :)
Z praca tutaj nie bylby dla mnie problem bo w monachium do BMW przyjma ludzi bez problemu tyle co slyszalem a prace znalezc chyba nie ciezko. Obstawiam ze dochod bylby od 1500€ zwyz ( powieksza sie z mies. Do mies. Az do kwoty 2000€ netto ) tyle co ja slyszalem.

1.Gdzie i w jaki sposob moge sie starac o mieszkanie ? na poczatku moze byc tak zwane socjalne, wazne zeby bylo gdzie mieszkac...
2.Jak dlugo sie czeka na takie mieszkanie ?
3. Jakbym chcial pojsc do pracy to jakie papiery potrzebuje ( chodzi o m.in. Steuerklasse . . . ) gdzie ja to wszystko moge zalatwic ?
4. Czy mamy tutaj dalsze perspektywy z polska matura, typu studia ? albo tak zwane ausbildung ?*
5. Mozecie polecic jakis kurs dla mojej dziewczyny, ja potrafie niem. i ja tam troszke podszkalam, lecz wolalbym zeby ona tez odwiedzila jakis kurs i sie z tego tez uczyla... Ile taki kurs tez moze kosztowac ?
6. Jakie Pieniadze nam sie przesluguja na poczatku*
A) Ja bym pracowal w BMW na poczatku zeby moc co nie co kupic do mieszkania, czyli bylby moj stalym dochodem ale przesluguje mi tez w tym momencie kindergeld alimenty czy jeszcze jakies inne pieniadze ? na jaka kase z strony panstwa moge liczyc ?*
B) Moja dziewczyna by sie uczyla tak samo jak ja w polsce i odwiedzala by w monachium kurs jez. niem. jakie pieniadze jej przesluguja ? ( nie ma niem. obywatelstwa )*Jestesmy tez Zareczeni.

Jezeli byly by jakies pieniadze ktore bysmy mogli zyskac to gdzie napisac podanie i w jaki sposob mniej wiecej*
jest to powazny nasz zwiazek i chcemy zyc razem, a z czasem miec nawet i rodzine zalozyc.
Dzieki wam za wasza pomoc i mam nadzieje ze dzieki wam nam sie uda tutaj zycie ulozyc i sie ustabilizowac.

nic tobie nie przysługuje jak nie masz 25 lat ,a twojej partnerce to juz wogole nic, bo niby z jakiej racji mialoby jej cos przyslugiwac ?

Was passiert, wenn ich während der Ausbildung oder Schulzeit bei meinen Eltern ausziehe?
Unter 25-Jährige, die bei den Eltern ausziehen wollen, bekommen die Kosten für Unterkunft und Heizung nur dann ersetzt, wenn das Jobcenter (der kommunale Träger) dem Auszug zugestimmt hat. Es muss zugestimmt werden, wenn

die Betroffenen aus „schwerwiegenden sozialen Gründen“ nicht bei den Eltern wohnen können,
der Umzug zur Eingliederung in den Arbeitsmarkt nötig ist oder
ein sonstiger schwerwiegender Grund vorliegt.
Kein Arbeitslosengeld II bekommen Sie, wenn Sie Anspruch auf Berufsausbildungsbeihilfe beziehungsweise Bundesausbildungsförderungsgesetz (BAföG) haben. Bis zum Abschluss der Erstausbildung besteht im Übrigen ein Unterhaltsanspruch gegenüber Ihren Eltern, der ebenfalls vorrangig gegenüber dem Arbeitslosengeld II ist.

http://www.arbeitsagentur.de/nn_261...beitslosigkeit/Allgemein/Alg-II-Unter-25.html

Ostatnia edycja:
Jeżeli przeprowadzisz sie do Niemiec to będziesz musiał mieszkać z ojcem, bo do 25 roku zycia panstwo nie opłaci Ci samodzielnego mieszkania. Z zameldowaniem dziewczyny u Twojego ojca będziesz miał nie lada problem, bo dla Niego jest Ona obca osoba, a skoro Twoj ojciec otrzymuje pomoc socjalna, wowczas Jej zameldowanie moze zmniejszyc przyslugujace Mu doplaty (na Twojej dziewczynie będzie spoczywal obowiazek partycypowania w kosztach). Sama matura w Niemczech nie zagwarantuje Ci żadnej porządnej pracy, chyba, ze fizyczna, ale wtedy zapomnij o 2000 netto przez kilka pierwszych lat. Twojej dziewczynie (jako, ze nie posiada obywatelstwa) nie będzie przysługiwało NIC. Spoczywać natomiast będzie na Niej obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego (od momentu zameldowania) - koszt ok. 150€ miesięcznie. Jeżeli chciałbyś mieszkać w Monachium, to weź pod uwagę fakt, ze koszt wynajmu mieszkania należy do jednego z najwyższych w Niemczech.

A teraz - skoro jest to poważny związek i chcecie wyjechać do Niemiec w poszukiwaniu lepszej przyszłości to:

1. Skonczcie (oboje) liceum i zdajcie maturę
2. Nauczcie sie (oboje) porządnie języka
3. Skonczcie (oboje) porządne studia
4. Pomyślcie o wyjeździe do Niemiec

Powodzenia.

Dziekuje za odpowiedzi natomiast to mi nie pomaga dalej . . .
mi nie chodzi do konca o to zeby dostac mieszkanie za darmo, tylko tanie !
jak ja slysze ze socjalne kosztuje ok. 450€ a ludzie normalnie chodza do pracy bo jakos BMW nowe im stoi w garazu to chyba musze pracowac. mi generalnie chodzilo o to jak dostac tanie mieszkanie tak zwane socjalne. a co z reszta pytan ?

co do @jagahh15 jak nie potrafisz czytac dokladnie mojego postu/problemu to prosze Cie nie wypowiadaj sie. dla mnie to powazny problem z ktorym musze sobie poradzic. a takie posty mi nie pomagaja.

mieszkania socjalne to juz historia ,osoby pobierajace zasilki socjalne mieszkaja w mieszkaniach normalnych a nie zadnych socjalnych ,zreszta w samym Monachium czas oczekiwania na taki Sozialwohnung (jest ich mało )to około 5 lat,mieszkania trzeba szukac samemu tu mieszkan nie dają a jedynie moga pokryc koszta

DanDar31 napisał:
Dziekuje za odpowiedzi natomiast to mi nie pomaga dalej . . .
mi nie chodzi do konca o to zeby dostac mieszkanie za darmo, tylko tanie !
jak ja slysze ze socjalne kosztuje ok. 450€ a ludzie normalnie chodza do pracy bo jakos BMW nowe im stoi w garazu to chyba musze pracowac. mi generalnie chodzilo o to jak dostac tanie mieszkanie tak zwane socjalne. a co z reszta pytan ?

co do @jagahh15 jak nie potrafisz czytac dokladnie mojego postu/problemu to prosze Cie nie wypowiadaj sie. dla mnie to powazny problem z ktorym musze sobie poradzic. a takie posty mi nie pomagaja.

Ktorej czesci Twojego postu wedlug Ciebie nie zrozumialam?

Jeżeli nie jestes w stanie przyjac do wiadomosci racjonalnych argumentow to nie zadawaj pytan. Wyjedz do Swojego ojca, pomieszkaj u Niego w mieszkaniu kilka tygodni i spróbuj znaleźć dobrze platna prace bez wykształcenia / doświadczenia, a jak już Ci sie uda to sam przekonaj sie, czy będziesz mógł wynająć mieszkanie i utrzymać Siebie i Swoją dziewczynę, bo Ona BEZ obywatelstwa, doświadczenia zawodowego oraz znajomosci języka będzie mogła co najwyżej pracować za grosze w McDonalds albo sprzątać.

Powrót