Przepuklina jako wypadek w pracy

• Autor wątku Autor wątku Mambos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mambos

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam. Mam dość nietypowe pytanie, mianowicie czy warto poświęcać swój czas i pieniądze na uznanie zdarzenia które miało miejsce 2 lata temu w pewnej kopalni jako wypadek w pracy?

Do zdarzenia doszło w lutym 2018 wykonując czynności polecone przez osobę nadzorującą. Za zadanie m.in. było ułożyć szyny kolejki podwieszonej mające około 2m ważące +50kg. Kilka ostatnich szyn było już ,,wbitych w ziemię'' było bagno, które pokrywało około 5-7 cm szyny po całej długości i żeby móc chwycić i ułożyć szynę trzeba było ją najpierw za dźwignąć z jednej strony żeby druga osoba mogła chwycić. Przy próbie za dźwignięcia poczułem ukucie w pachwinie i pokazał się guzek w tej okolicy. Po zgłoszeniu tego faktu osobie nadzorującej która wykonała dalszą część zgłoszeniową udałem się na punkt medyczny gdzie stwierdzono przepuklinę jednostronną lewą - zachorowanie. Pojechałem do szpitala, 2 tygodnie później miałem operację, a protokół powypadkowy nie został stworzony gdyż BHP mówiło o tym, że jest to choroba i nie było przyczyny zewnętrznej.

Powrót