Przerabianie piosenek

• Autor wątku Autor wątku chewing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chewing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
ostatnio lubię się bawić muzyką i chciałbym się podzielić nią z innymi np. na youtube (monetyzacja na filmikach będzie).
I tu mam pytanie. Czy jeśli ściągnę piosenkę np. "He's a Pirate" i dorobię do niego dalszą część, to łamię w tedy prawo? Albo sam zrobię muzykę, ale będzie podobna do jakiejś znanej która ma prawa autorskie, to ja je łamię jeśli jest podobna?

Opracowanie:
Opracowanie jest to taki utwór, który powstał w związku, bądź też na bazie utworu pierwotnego. Z cudzego utworu bierzemy właśnie to, co w nim jest twórcze i oryginalne i jedynie zmieniamy jego elementy, ale bardziej od strony formalnej nie ingerujemy co do zasady w treść (aspekt merytoryczny). (...) rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego
Inspiracja:
za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem. Definicję utworu inspirowanego zawierał art. 3 § 4 poprzednio obowiązującej ustawy o prawie autorskim, który stanowił, iż jest to „utwór mający cechy samodzielnej twórczości, chociaż podnietę [pobudkę, inspirację – przyp. mój] do niego dał cudzy utwór”. Tak więc tutaj autor tworzy dzieło zupełnie samodzielnie, wedle własnego pomysłu i koncepcji, a jedynie pewien impuls (ową podnietę) do stworzenia takiego dzieła (czy zamieszczenia w nim takiej treści) czerpie z utworu cudzego. Utwór inspirowany jest oczywiście chroniony. Natomiast – co istotne – do wykorzystywania utworu inspirowanego nie jest konieczna zgoda uprawnionego do utworu pierwotnego (inspirującego), gdyż sama inspiracja nie narusza jego autorskich praw majątkowych.
źródło:http://www.eporady24.pl/opracowanie_cudzego_utworu_czy_tylko_inspiracja_,artykuly,17,57,669.html

Witam, szukam odpowiedzi na moje pytanie wiec nie będę zakładał nowego tematu a podepne sie do tego mianowicie stworzyłem mashup 4piosenki z których wyciąłem fragmenty po 30-40 sek dodałem tez inne dźwięki do utworu czyli tak na prawdę przerobiłem około 50procent utworu z każdego kawałka po przez dodanie nowych dźwięków

YT postanowił dać mi warna za naruszanie praw autorskich czy ma racje ? kiedys słyszałem, że jesli ktos przerobi piosenkę w 40 procentach prawa z orginału sa juz stracone i sa nowe prawa dla nowego stworzyciela tak jak np własnie TAITO on przerabia z piosenek 40-50% i prawa są dla niego a ja mam warna

wiec krótkie pytania
1. ile musze przerobić czasu danej piosenki aby yt nie dalo mi warna i abym ja miał do niej prawa..
2. czy jesli pobiore np japonśką piosenkę chronioną prawami autorskimi i zrobię jej cover lecz po polsku a melodia zostanie ta sama prawa autorskie sie zmieniają badz sa współdzielone z wykonawcą melodii?

... że jesli ktos przerobi piosenkę w 40 procentach prawa z orginału sa juz stracone ...
To źle słyszałeś. Nie ma takiej normy. Przeczytaj post #2 oraz użyj opcji - szukaj bo temat opracowania, inspiracji czy też prawa cytatu był wielokrotnie omawiany.

2. Nie, masz prawa wyłącznie do tekstu (swojego tłumaczenia) i są to prawa zależne.

LeszsekS napisał:
To źle słyszałeś. Nie ma takiej normy. Przeczytaj post #2 oraz użyj opcji - szukaj bo temat opracowania, inspiracji czy też prawa cytatu był wielokrotnie omawiany.

2. Nie, masz prawa wyłącznie do tekstu (swojego tłumaczenia) i są to prawa zależne.
a na pierwsze pytanie jakas odpowiedz sie znajdzie bo skoro Taito przerabia inne piosenki i ma do nich pełne prawa to musiał ich jakaś cześć przerobić chciał ym sie dowiedzieć jaka cześć

Powrót