Przerejestrowanie samochodu w razie śmierci ojca, który jest jego współwłaścicielem

• Autor wątku Autor wątku Szymaneks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymaneks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Ponieważ mój ojciec ma bardzo duże problemy ze zdrowiem, chciałbym z nim podpisać umowę darowizny przeniesienie współwłasności samochodu przed jego śmiercią. Dopisałem ojca do samochodu, ponieważ miałem dzięki temu niższe składki OC. W dowodzie rejestracyjnym samochodu ojciec jest jako główny właściciel, a ja jako współwłaściciel. Czy w związku z powinna być to umowa darowizny połowy samochodu, a nie całości?

Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy chodzi o to, że w razie śmierci ojca trzeba będzie przerejestrować samochód z ojca na mnie w Wydziale Komunikacji i podstawą będzie dowód własności pojazdu, czyli właśnie np. ta umowa darowizny, którą chcemy podpisać?

A jeżeli tak, to chciałbym, żeby ona była dobrze skonstruowana, żeby później nie było problemów.

Czy umowa darowizny samochodu może być wypełniona moim (obdarowanego) charakterem pisma i wystarczy, żeby był tylko podpis ojca (darczyńcy)? Ojciec jest bardzo słaby i nie chciałbym go teraz jeszcze męczyć wypełnianiem umowy, chyba, że tego wymaga prawo.

Umowa darowizny jest. Jak najbardziej na miejscu. Wpiszcie że ojcie daruje ci swoją część pojazdu. Jeśli wartość podarowanej części będzie mniejsza niż 1000 zł to nie ma opłaty skarbowej. Charakter pisma jest nieważny może być czymkolwiek. Ważny jest wlasnoreczny podpis. Reszta może. Być nawet na kompie wypisana. Gotowe wzory takich umów znajdziesz w necie.

Powrót