Przerwa między zmianami, plany urlopowe

• Autor wątku Autor wątku Marzena5743
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzena5743

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Dzień dobry,
Pracuje w trybie równoważnym i mam takie pytanie czy przychodząc na godzinę 13 do pracy do godziny 21 ( 8h) następnego dnia mogę już przyjść po 11h przerwie na godzinę 8? Uświadamiają Mnie ze nie wolno bo przekraczam dobę pracowniczą i jest to też związane z normą pracy równoważnej.

Druga sprawa to planowanie urlopu. Mamy zaplanować cały urlop na przyszły rok. Rozumie 10 dniowe ale miałem pojedyncze wybrana tak O i kazali Mi iść na pojedynczy i powiedziałem że nie potrzebuje i mocno nie zadowoleni.
I jak wygląda sprawa z starym urlopem, mamy wykorzystać do marca a cały czas cisną żeby wybierać.

1) nie - bo nastąpi praca dwukrotna w tej samej dobie pracowniczej
2) urlop zaległy za 2025r należy wybrać do końca września 2026 , jeżeli pracodawca tworzy plany urlopowe to musisz go zaplanować jak nie tworzy to też do końca września ale po uzgodnieniu z pracodawcą

W takim razie po co jest ta przerwa 11h w przepisach ??? Przecież nie przekroczę dobowej pracy maksymalnie 13h. Nie rozumie tego.

Plan zaplanowałem ale kiedy można przewidzieć urlop 10 dniowy to nie przewidzi się przecierz 1 dniowych urlopów

Doba pracownicza to nie to samo co doba (24h)
Doba pracownicza zaczyna sie od momentu rozpoczęcia pracy w poprzednim dniu
tu trwa od 13 np. PN do godz 13 we WT i w tej dobie praca dopuszczalna jest tylko raz
Długo by tłumaczyć
zacznij od poczytania KP od ART 128 do 133 KP

Jeżeli nie macie nic przeciwko to podepnę się pod temat.
Pracuję również w systemie równoważnym. I moje pytanie dotyczy urlopu.
Mam dużo dni/godzin zaległego urlopu za 25r.

-1. Do kiedy mam czas na wykorzystanie urlopu za 25r? Z tego co wiem do Września 26r?
-2. Czy pracodawca może zastsować wobec mnie jakieś "sztuczki" że podstawi formularz gdzie będzie napisane że wykorzystuję urlop za 2026r albo powie że mam urlop tylko udzieli mi go za miesiąc a za miesiąc za miesiąc i tak aż do Września aż stary urlop przepadnie?
-3. Czy w przypadku nie wykorzystania do Września należy się ekwiwalent?

prawnik>666 napisał:
Do kiedy mam czas na wykorzystanie urlopu za 25r?
Tak do końca września 26 r
2) zawsze w pierwszej kolejności jest wykorzystywany urlop zaległy , urlop zaległy z 25 r nie przepadnie aż do końca września 29 r
3) Nie = ekwiwalent wypłaca się w przypadku rozwiązania umowy

Przeczytałem nic tam nie pisze o dwókrotnej pracy w dobie ale musi być zapewniona przerwa między pracą 11h

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proponuje zadzwonić na infolinie PIP być może o ni ci wytłumaczą czy można dwukrotnie rozpocząć prace w tej samej dobie pracowniczej
Najlepiej jednak PIP tłumaczy za odpłatnością przy ewentualnej kontroli
Czy tak ciężko wpisać jest w neta czy można pracować czy nie 2 razy w tej samej dobie ?

Powrót