Przerwa w działalności gospodarczej a...

• Autor wątku Autor wątku piwa0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piwa0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zastanawiam sie jak poradzić sobie z wypełnieniem PIT-u 16A gdy na 2 miesiące przerwałem działalność gospodarczą . Mój podatek na kartę podatkową wynosi 115 złotych. Przez 7 miesięcy płaciłem składkę na ubezpieczenie zdrowotne, która przekraczała o 40-50 złotych możliwe odliczenie, potem miałem 2 miesiące przerwy legalnej w ZUS i znowu do końca roku płaciłem najniższą stawkę. Czy mam zapłacić za te 2 miesiące podatek, czy nadwyżka z poprzednich miesięcy pozwoli mi tego uniknąć?
Odpowiedzcie szybko bo za 3 dni mam termin składania PIT-a.
Aha w Urzędzie Skarbowym nie zgłaszałem przerwy.

Co to za "legalna przerwa"? Przepisy prawne dotyczące ubezpieczeń zdrowotnych nie przewidują czegoś takiego.
Aby uzyskać "legalną przerwę" należało wystąpić do US z wnioskiem o zwolnienie z opłacania karty podatkowej za wskazane miesiące. Otrzymałby Pan odpowiednią decyzję.
PIT 16-A jest deklaracją o wysokości składki zdrowotnej zapłaconej i odliczonej w poszczególnych miesiącach. Należy wypełnić zgodnie z prawdą, US sprawdzi dowody wpłat i prawidłowość dokonanych odliczeń.
Wprawdzie mógł Pan od należnego podatku odliczyć w skali roku 1599,9 zł, natomiast roczny podatek wyniósł 1360 zł, więc rachunkowo wszystko jest w porządku, ale nie wiem jak do tego podejdzie US.

Ja bym w rubryki "odliczona kwota składki" powstawiał przez cały rok kwotę 115. Natomiast "zapłacona kwota składki" - to już zgodnie z dowodami wpłat. Jeśli wpłącane były terminowo, to za styczeń - 172,43; luty i marzec - 177,36; kwiecień - czerwiec po 190,52; lipiec, sierpień = 184,80 ; listopad - grudzień = 189,85 zł

Powrót