Przerwa w karze a zawieszenie wykonania kary.

• Autor wątku Autor wątku meduza2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meduza2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy istnieje szansa na zawieszenie wykonania kary jeżeli w obecnej chwili korzysta się z przerwy w karze ze względów zdrowotnych?Do kogo należy się zwrócić z takim wnioskiem?

Nie ma możliwości warunkowego zawieszenia wykonania kary - jest ewentualnie możliwość ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie (także z wolności) o ile spełnione są przesłanki z art. 155 k.k.w.

jest taka możliwość. musisz do sądu właściwego pod koniec przerwy tak około 3 miesiące wcześniej napisać o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności. ja niestety jestem w takiej samej sytuacji lecz -pomyliłem się i zamiast o odroczenie napisałem o zawieszenie. i po palcach dostałem sąd mnie nie wysłuchał:roll:

Kadi pisze wyraźnie o tym, że :
kkw Art. 155. § 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

kk Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Powrót