Przerwa w karze

• Autor wątku Autor wątku swiety76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swiety76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie i proszę o pomoc. By nie rozczulać się zbytnio, przejdę do sedna.
28 kwietnia 2006r. trafiłem do Z.K na 2 lata i 11 miesięcy. Odbyłem 11 miesięcy. W marcu 2007r, miałem operacje w Szpitalu przy Z.K. w Łodzi.
16 kwietnia 2007r. dostałem przerwę ( Wniosek rozpatrywał S.O. Łódź ), w odbywaniu kary ze względów zdrowotnych-miałem nowotwór złośliwy, otrzymałem 1 grupę inwalidzką. Jestem sprawny ruchowo ale nie jest za dobrze, mam wizyty w Szpitalu, badania, biorę tabletki, czasami żałuje że jeszcze się męczę na tym świecie.
Minęło już rok i 5 miesięcy jak jestem na przerwie. W tym czasie napisałem o wyrok łączny do Sądu Rejonowego w Szczecinie. Sprawę o wyrok łączny miałem 8 lipca br. były łączone wyroki 2 lat, 10 miesięcy i 5 miesięcy. Wyrok łączny to 2 lata i 6 miesięcy w związku z art.64&1. Czekałem na odpis w sprawie wyroku łącznego. W tym czasie musiałem napisać do Sądu Okręgowego w Łodzi o przedłużenie przerwy ze względów zdrowotnych.
Dnia 10.09.br, otrzymałem pismo z Sądu Rejonowego w Szczecinie ( data pisma 27.08.2008r.), o wstawieniu się 26.09.2008r., do Zakładu Karnego celem odbycia kary pozbawienia wolności. Tego samego dnia otrzymałem postanowienie ( data 1 września 2008r.), z Sądu Okręgowego w Łodzi że otrzymałem dalszą przerwę w karze z uwzględnieniem że postanowienie jest natychmiast wykonalne.
Zdziwiłem się troszkę że Sąd Rejonowy wystąpił z takim wnioskiem wiedząc że mam rozpatrywany na dniach wniosek o dalsza przerwę w karze. Odwiedziłem Sąd Rejonowy z zamiarem wyjaśnienia sprawy. Przy okazji odebrałem wyrok łączny na który czekałem. Dowiedziałem się na miejscu że podczas wyroku łącznego rozbito mi poprzedni wyrok łączny i dlatego wystąpiono z wnioskiem ponieważ Sąd Okręgowy udziela mi przerwy co do 2 wyroków a ja w tej chwili mam wyrok łączny z 3 wyroków. Nie wiedziałem co mam zrobić. Pokazałem w sekretariacie postanowienie S.O. w Łodzi o przerwie w karze ale otrzymałem odpowiedz że niniejsze postanowienie jest nie aktualne bo zarządzono już stawienie się Z.K.
Jedyne co mogłem zrobić to napisać o wstrzymanie zarządzenia o stawieniu się do Z.K.
Jednocześnie wysłałem faksem do S.O. w Łodzi o zmianę postanowienia by nadać szybszemu biegu zmianę postanowienia. By było że oryginalne wysłałem to samo pocztą do S.O. w Łodzi.
Teraz mam pytania.
1. Czy postąpiłem rozważnie w opisanej sytuacji?
2. Czy Sąd Rejonowy miał prawo wystąpić z wnioskiem o stawienie się do Z.K. przed posiedzeniem Sądu Okręgowego?
3. Czy Sąd Okręgowy może wystąpić na moją prośbę o wstrzymanie zarządzenia Sadu Rejonowego do czasu zmiany postanowienia?
4. Czy po tak długim czasie przebywania na przerwie Sąd Rejonowy powinien automatycznie zainteresować się czy warto udzielić mi warunkowego zwolnienia ze względów zdrowotnych?
5. Czy musiałem samemu odebrać wyrok łączny w Sądzie? Czy Sąd powinien mi wysłać wyrok w ustawowym czasie?

Proszę o jak najszybsza odpowiedz.

Z poważaniem R.

PS. Jest paranoją że Sądy nie mają ze sobą żadnego powiązania. Zero porozumiewania się pomiędzy Sądami. A człowiek musi dzwonić. Wypytywać. Narażać się na koszty. Tylko rozłożyć ręce i patrzeć jak państwo upada na kolana.

Powrót