Przerwa w nauce a ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku joanton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam taki problem. Syn ma 21 lat. Do lutego studiował, ale zrezygnował ze studiów, gdyż stwierdził, że mu nie odpowiadają. Zamierza natomiast podjąć nowe studia, ale w tym celu musi się solidnie przygotować do egzaminu, gdyż jest duża konkurencja. Zapisał się na różnego rodzaju kursy, które zabierają mu sporo czasu w tygodniu, zatem nie może podjąć żadnej pracy ani stażu.
Jak wygląda w tej sytuacji sprawa jego ubezpieczenia zdrowotnego?
Dodam, że oboje z mężem nie pracujemy na etacie, jedynie na umowy o dzieło. Mąż opłaca składkę zdrowotną dobrowolnie i podlegam pod nią ja oraz nasz drugi, niepełnoletni syn. Powiedziano nam, że syn pełnoletni, który się nie uczy, nie może z niego korzystać. Początkowo w ZUS-ie poradzono nam, aby zarejestrował się on w Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku i tam dostanie ubezpieczenie zdrowotne za darmo. Syn był w UP, ale tam z kolei powiedziano mu, że ubezpieczenie zdrowotne może mieć, lecz musi obowiązkowo podjąć staż w pełnowymiarowym wymiarze godzin, w przeciwnym razie nic z tego. Syn, jak pisałam wcześniej, na taki staż nie ma teraz czasu. Nas nie stać, aby opłacać za niego kolejne dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne. Co w takiej sytuacji można jeszcze zrobić, aby synowi przysługiwało ubezpieczenie zdrowotne?

Syn jeszcze przez 4 miesiące od momentu skreślenia go z listy studentów ma ubezpieczenie zdrowotne. Może zarejestrować się w UP, ale jeśli rzeczywiście będzie dla niego oferta pracy lub stażu (co nie jest pewne widząc co się dzieje na rynku pracy)to nie może z niego zrezygnować. W przeciwnym razie zostanie wyrejestrowany z UP i straci ubezpieczenie zdrowotne. W tej sytuacji pozostaje indywidualne ubezpieczenie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
W UP mieli dla niego staż od ręki, 8 godzin dziennie, 50 km od miejsca zamieszkania, dlatego nawet się nie zarejestrował.
Chciałabym jeszcze zapytać, gdzie powinien się ubezpieczyć indywidualnie, czy to musi być w ZUS, co oznacza, że musielibyśmy za niego płacić kolejną składkę prawie 350 zł miesięcznie, czy może to być jakaś inna firma ubezpieczeniowa, jakich jest sporo na rynku?

Pozostaje indywidualne ubezpieczenie w NFZ. Firmy ubezpieczeniowe nie oferują bezpłatnej opieki zdrowotnej. Są to ubezpieczenia NNW, więc za lekarza i tak będzie musiał zapłacić.

Witam,

podepnę się, gdyż pytanie jest niejako pokrewne.

Na dniach zostanę skreślony z listy studentów na własną prośbę, po czym za kilka miesięcy (mniej niż 4) wznawiam studia w celu oddania i obrony pracy dyplomowej. Mam mniej niż 26 lat. W październiku rozpoczynam studia magisterskie.

Pytanie brzmi: czy przez cały czas mogę być "podpięty" pod rodzica i korzystać ze świadczeń (przy założeniu, że między obroną (koniec jednych studiów) a początkiem października (początek drugich) upłynie mniej niż 4 miesiące?

Pozdrawiam

Ag_Maz napisał:

Dziękuję.

Podobno rodzic musi w ciągu 7 dni od skreślenia zgłosić moje zakończenie nauki. Czy w tym wypadku musi on 4 razy wypełniać formularz (skreślenie, wznowienie, zakończenie, nowe studia)?

Pozdrawiam

Powrót