Przerwa w OC, UFG

• Autor wątku Autor wątku gwwedfbv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gwwedfbv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry!

Chciałbym prosić o poradę; Jestem w sytuacji takiej, że:

- W czerwcu zmarł mój tata, który był właścicielem pojazdu i polisy,
- We wrześniu mijał okres ubezpieczenia, do tego czasu udało się przeprowadzić sprawę spadkową,
- Po rozmowie z konsultantką telefoniczną ubezpieczyciela, dostałem radę, aby wysłać pakiet dokumentów (akt zgonu, akt poświadczenia dziedziczenia) mailem do biura obsługi klienta, dostając zapewnienie, że firma odezwie się następnego dnia (nie odezwali się),
- Następnie przyszedł list z odnowioną polisą na nazwisko taty,
- Wysłałem drugiego maila z dokumentami i prośbą o przeliczenie kwoty ubezpieczenia dla nowego właściciela (mnie), brak kontaktu ze strony firmy

- Kilka dni temu sam zadzwoniłem do ubezpieczalni, poczekałem kilka godzin, bo sprawa dopiero wtedy miała trafić do odpowiedniego działu i dowiedziałem się, że poprzednia umowa została anulowana ze względu na zmianę właściciela (nie zostałem poinformowany, firma miała dane kontaktowe do mnie), udało się za to ubezpieczyć auto.

Z tej sytuacji wynikło, że samochód ma miesięczną przerwę w OC, czyli powinienem zapłacić 4500 zł.

Czy zachowanie ubezpieczyciela mogłoby stanowić podstawę do umorzenia przynajmniej części kary w UFG?
Czy warto "donieść" na samego siebie do UFG i próbować się dogadać?

Rozumiem, że nawet przy rutynowej kontroli pojazdu Policja zawiadomi UFG o przerwie w OC?

Pozdrawiam

jak policja zawiadomi, skąd będzie wiedzieć o przerwie? Jeśli ufg nie wychwyci nie będzie konsekwencji

Niezbyt często zatrzymuje mnie policja, nie mam wiedzy do jakich danych drogówka ma dostęp podczas kontroli. Poza tym będę chciał niedługo sprzedać auto, Wydział Komunikacji interesuje się tylko tym, że auto posiada aktualne OC?

Kiedy bylo prawomocne postanowienie sadu? Kiedy koniec polisy? Od kiedy nowa polisa?

Wszystkie czynności prawne przeprowadził notariusz.
Skończyliśmy na początku września. Stara polisa kończyła się w połowie miesiąca.
Nową wykupiłem na początku listopada.

No to miesiac przerwy. Jak ufg wykryje to trzeba bedzie zaplacic kare

Trzeba było opłacić ubezpieczenie na nazwisko taty a potem przepisać polisę.

@slider2002
Osoba zmarła nie może być ani ubezpieczającym ani ubezpieczonym, więc trzeba było polisę wykupić na siebie, a nie zapłacić na zmarłego.
@czarnypiotrek
Data zgonu jest ważna, a nie prawomocne postanowienie sądu, bo to może być wydane kilkanaście lat po śmierci.Postanowienie sądu, albo akt notarialny poświadczający dziedziczenie jest tylko dokumentem potwierdzającym istniejący stan rzeczy, a spadek otwiera się w momencie śmierci spadkodawcy.

Powrót