Przerwanie biegu przedawnienia - brak doręczenia

• Autor wątku Autor wątku OggY123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OggY123

Użytkownik
Odpowiedzi
343
Witam,

nie rozpisując się za dużo postępowanie zostało umorzone - historia:

z a r z ą d z a - pierwsze
I. Zwrotne potwierdzenie odbioru dla XXXXXXX pozostawić w aktach bez skutku doręczenia;
II. Wezwać stronę powodową w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania pod rygorem uchylenia nakazu zapłaty i umorzenia postępowania do usunięcia przeszkody w doręczeniu nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym poprzez wskazanie adresu XXXXXXXXX, pod który będzie można doręczyć stronie korespondencję sądową, bowiem wskazany przez stronę powodową adres nie jest adresem strony pozwanej ujawnionym w rejestrze PESEL.

UWAGA: UZUPEŁNIENIA ADRESU NALEŻY DOKONAĆ PRZY POMOCY WŁAŚCIWEGO ELEKTRONICZNEGO FORMULARZA DOSTĘPNEGO NA STRONIE UŻYTKOWNIKA EPU POPRZEZ WYBRANIE PRZYCISKU WNIEŚ ODPOWIEDŹ, NASTĘPNIE WYPEŁNIENIE PÓL W DANYCH ADRESOWYCH I WYBRANIU PRZYCISKU PRZEŚLIJ.

z a r z ą d z a - drugie
I. elektroniczne potwierdzenie odbioru pozostawić w aktach bez skutku doręczenia;
II. skierować na posiedzenie niejawne celem uchylenia nakazu i umorzenia postępowania

p o s t a n a w i a - trzecie
I. uchylić nakaz zapłaty z dnia XXXXXXX r. wydany w niniejszej sprawie;
II. umorzyć postępowanie;
III. stwierdzić, że strona powodowa ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.

I teraz proste pytanie: Czy sytuacja opisana powyżej przerywa bieg przedawnienia????

mi się wydaje że tak jakby nie było sprawy, nie powinno wywoływać żadnych skutków prawnych.

A jaka podstawa prawna... Nic nie mogę znalesc...

OggY123 napisał:
Czy sytuacja opisana powyżej przerywa bieg przedawnienia????
a jakie jest uzasadnienie postanowienia nr III, podajesz tylko punkty postanowienia.

robinson21 napisał:
a jakie jest uzasadnienie postanowienia nr III, podajesz tylko punkty postanowienia.

U Z A S A D N I E N I E
Strona powodowa złożyła do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym postępowaniu upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko stronie pozwanej nakaz zapłaty. Korespondencja (pozew, nakaz zapłaty i pouczenie) przesłana stronie pozwanej na adres wskazany w pozwie nie została odebrana. Mając na uwadze fakt, że wskazany przez stronę powodową adres nie jest adresem strony pozwanej ujawnionym w rejestrze PESEL wezwano stronę powodową do usunięcia przeszkody w doręczeniu nakazu zapłaty, w określonym w zarządzeniu terminie, pod rygorem uchylenia nakazu zapłaty i umorzenia postępowania. W przedmiotowym terminie strona powodowa wniosła co prawda pismo procesowe, w którym wskazano nowy adres strony pozwanej, jednakże przesłana na tenże adres korespondencja nie została odebrana, a wskazany przez stronę powodową adres również nie jest adresem strony pozwanej ujawnionym w rejestrze PESEL. W związku z tym, że w elektronicznym postępowaniu upominawczym nieodebrany nakaz zapłaty można uznać za doręczony jedynie pod adresem ujawnionym w rejestrze PESEL, a żaden z podanych przez stronę powodową adresów nie spełnia tego wymogu, na podstawie art. 505[34] § 2 k.p.c. uchylono z urzędu nakaz zapłaty i umorzono postępowanie. Mając na uwadze powyższe oraz fakt, że na mocy art. 505[37] § 1 k.p.c. w elektronicznym postępowaniu upominawczym w przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie, orzeczono jak w sentencji.

czy strona powodowa wnosiła skargą na te postanowienie?

robinson21 napisał:
czy strona powodowa wnosiła skargą na te postanowienie?

o ile mi wiadomo to nie.... postepowanie zostało umorzone.... tylko nie wiem czy bieg przedawnienia został przerwany....

OggY123 napisał:
o ile mi wiadomo to nie.... postepowanie zostało umorzone.... tylko nie wiem czy bieg przedawnienia został przerwany....
cofnięcie pozwu jak i brak działań powoda w celu dalszego prowadzenia postępowania sądowego w celu uzyskania korzystnego wyroku sądu nie przerywa biegu przedawnienia, w twoim przypadku trudno coś powiedzieć że doszło do przerwania biegu przedawnienia czy też nie doszło do takiej sytuacji, z uzasadnienia tego III postanowienia wynika, że powód wskazał nowy adres do doręczeń ale mimo to adres się nie zgadzał z rejestrem PESEL, zatem wszystko zależy od podejścia sądu do tej sprawy a dokładnie sędziego - moim zdaniem w 90% nie doszło do przerwania biegu przedawnienia ale to jest moje zdanie.

robinson21 napisał:
cofnięcie pozwu jak i brak działań powoda w celu dalszego prowadzenia postępowania sądowego w celu uzyskania korzystnego wyroku sądu nie przerywa biegu przedawnienia, w twoim przypadku trudno coś powiedzieć że doszło do przerwania biegu przedawnienia czy też nie doszło do takiej sytuacji, z uzasadnienia tego III postanowienia wynika, że powód wskazał nowy adres do doręczeń ale mimo to adres się nie zgadzał z rejestrem PESEL, zatem wszystko zależy od podejścia sądu do tej sprawy a dokładnie sędziego - moim zdaniem w 90% nie doszło do przerwania biegu przedawnienia ale to jest moje zdanie.

No właśnie... ciężko powiedzieć.... napewno się uprawomocniły.... dlatego przydał by się paragraf :)

OggY123 napisał:
No właśnie... ciężko powiedzieć.... napewno się uprawomocniły.... dlatego przydał by się paragraf
może ktoś inny pomoże, mi nic do głowy nie przychodzi,

robinson21 napisał:
może ktoś inny pomoże, mi nic do głowy nie przychodzi,

nie spotykana sytuacja... ale ostatnio bardzo częsta od zmiany przepisów....

Szanowny Panie, Dziękuję za kontakt. Stan sprawy i uzasadnienie Przywołane przez Pana umorzenie postępowania sądowego o sygn. akt VI Nc-e 493189/23 nie jest merytorycznym rozstrzygnięciem, lecz jedynie formalnym zakończeniem postępowania w danej instancji i nie powoduje, że dana sprawa uzyskuje charakter powagi rzeczy osądzonej. Co to dla Pana oznacza Pana sprawa może być skierowana do ponownego postępowania sądowego.

odpowiedź w sprawie windykacji... czy termin przedawnienia przerwany???

OggY123 napisał:
2021-09-07 data wymagalności.....
jeżeli data wymagalności wypada na 2021 rok, a z tego co widzę nakaz jest z 2023 roku (po sygnaturze akt z e-sądu), to wierzytelność nie uległa przedawnieniu.

Ok.... Ale czy został przerwany bieg przedawnienia....

OggY123 napisał:
Ok.... Ale czy został przerwany bieg przedawnienia....
mając na uwadze art. 505 (37) kpc - § 2. Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Reasumując: powód wniesie pozew w tym terminie, bieg przedawnienia zostanie przerwany z dniem wytoczenia pozwu w e-sądzie.

Powrót