Przerwanie biegu przedawnienia dłuznik za granicą

• Autor wątku Autor wątku KamiDej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamiDej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam dług którego umorzenie było w 2009, dłużnik w 2014 wyjawił majątek przed Sądem (wiem, ze to nie przerywa biegu) , aktualnie od paru lat mieszka w Danii (źródło facebook) i ambasada nie chciała mi podać adresu. Nakaz Zapłaty z 2008

Czy w związku ze zmianą ustawy o 6 letnim przedawnieniu mam jeszcze jakieś szanse na utrzymanie tej wierzytelności?

Wierzycielem jest moja jednoosobowa działalność. Dług był za niezapłacony towar. Czy jeżeli zrobię cesje wierzytelności i sprzedam dług innej firmie,a oni uzyskają klauzule wykonalności przerwie to bieg przedawnienia?

Komornik nie podejmie się sprawy gdy podam mu stary adres? (Z resztą nie chciałabym zagrywać w ten nieuczciwy sposób).
Drugi pomysł, to podać komornikowi stary adres- komornik rozpcznie egzekucje i wezwie do podania aktualnego adresu, a wtedy poprosić go o wydłużenie czasu na podanie adresu i rozpocząć ustanawianie kuratora? Czy komornik może odmówić podjęcia sprawy?

Czy ktoś z Was skutecznie przerwał bieg przedawnienia gdy dłużnik uciekł mu za granicę? :confused:

Ten dług jest dla mnie bardzo ważny, nie chcę odpuszczać nieuczciwemu uciekinierowi :mad:

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ;-)

Ostatnia edycja:
mam dług którego umorzenie było w 2009,
Umorzyłeś dług? To umorzyłeś, nie wiem o co chodzi... Żaden on nieuczciwy, jak mu umorzyłeś.

Czy ktoś z Was skutecznie przerwał bieg przedawnienia gdy dłużnik uciekł mu za granicę?
A co to za problem? Tylko, że Ty umorzyłeś dług, więc go zwyczajnie nie ma. Nie ma co się przedawniać.

Źle się wyraziłam, umorzono egzekucję komorniczą z powodu bezskuteczności. Przepraszam, ten błąd zmienił znaczenie całego postu.

Ano zmienił. W takim razie wszczynaj nową, w celu przerwania biegu przedawnienia. Do egzekucji nie jest konieczny dłużnik, tylko jego majątek.

Powrót