przerwanie stażu pup będąc na l4

• Autor wątku Autor wątku rychup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rychup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , mam pytanie odnośnie stażu z urzędu. czy pracodawca może przerwać umowę gdy stażysta jest na zwolnieniu L4. mój staż zaczął się 01-03-14,miał zakończyć się 31-08-14. byłem na l4 od 19-05-14 do 16-06-14. a pracodawca z dniem 11-06-14 zakończył staż. czy jest to prawnie dozwolone ?

dziekuje za odp.ale sam fakt jest taki iż , pracodawca wniosek złożył ale ja w tym momencie byłem jeszcze na zwolnieniu,umowę rozwiązano dnia 11-06-14 br.a ja do 16-06-14br. byłem na chorobowym to jest normalne ? mogę coś z tym zrobić ?

rychup napisał:
mój staż zaczął się 01-03-14,miał zakończyć się 31-08-14. byłem na l4 od 19-05-14 do 16-06-14
rychup napisał:
byłem na chorobowym to jest normalne ?
Tak, w przypadku stażystów zwolnienie lekarskie nie chroni przed przerwaniem stażu. Najwidoczniej w ocenie pracodawcy Twoja miesięczna nieobecność na stażu nie pozwoli w pełni na jego zrealizowanie. Czy przed przerwaniem stażu miałeś szansę wypowiedzieć się na temat swojej nieobecności? PUP powinien przed przerwaniem stażu w takim przypadku uprzednio stażysty wysłuchać... czy ktoś z PUP dał Ci szansę wypowiedzi choćby telefonicznie?
Podaję Ci przepis prawny, który o tym mówi: "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
(...) 3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."
- § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych
rychup napisał:
mogę coś z tym zrobić ?
Formalnie możesz zawsze złożyć odwołanie od decyzji o utracie stypendium kiedy zostanie Ci doręczona. Masz na to 14 dni. Natomiast w praktyce niewiele to da.

Powrót