Przerwanie stażu, wypłata stypendium stażowego

• Autor wątku Autor wątku Krzysio2345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysio2345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
odbywałem staż, który miał trwać 6 miesięcy.
Miesiąc przed końcem staż został przerwany, ponieważ podjąłem umowę zlecenie. Podpisaną umowę dostarczyłem do PUP, wypełniłem oświadczenie o przerwaniu stażu. Na koniec zostałem poinformowany, że jeżeli staż został przerwany z mojej winy to będę musiał zwrócić koszty badań i transportu.
Stąd moje pytanie czy mimo tego, że dostarczyłem umowę muszę się o coś martwić (np. że zleceniodawca nie zgłosił tego, że mnie zatrudnił, a PUP może to sprawdzić w jakimś rejestrze)?
Kolejne pytanie: Staż rozpocząłem 1 lutego, przerwałem 7 lipca, a wypłatę stypendium otrzymywałem zawsze 11 dnia miesiąca zaczynając od marca. Dziś jest 12 lipca, a ja nie otrzymałem stypendium za czerwiec. Uważałem, że jest to wynagrodzenie za pracę, które mi się należy. Proszę o pomoc i wyjaśnienie co mogę zrobić w tej sprawie.

A czy dzwoniłeś do Urzędu zapytać o wypłatę?

Zgodnie z rozporządzeniem Urzędy Pracy mają czas na wypłatę stypendium do 14go każdego mca.

Dobrze, wypłatę już otrzymałem więc dla mnie ok, ale nadal czekam na odpowiedź na pierwsze pytanie.

W przypadku przerwania odbywania stażu z powodu podjęcia pracy jest przerwaniem bez orzekania o winie.

Powrót