Przerwanie stażu z powodu choroby

• Autor wątku Autor wątku januszlach123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

januszlach123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
PUP przekierował mnie na staż na tartak po przepracowaniu okresu dwóch tygodni zachorowałem i poszedłem do lekarza(pulmonologa), który stwierdził, że nie powinienem pracować tartaku ponieważ powodu u mnie problemy z oskrzelami, przepisała mi zwolnienie, ale powiedziała również, że może wypisać oświadczenie lekarskie, że nie powinienem pracować na tartaku. I w tym miejscu wysuwają się pytania :
1. Czy jeżeli bym dostarczył takie oświadczenie lekarskie do PUP to nie ponosiłbym żadnych konsekwencji i przerwanie stażu nie skutkowało by wyrzuceniem z PUP na 190 dni.
2. Czy mógłbym się wtedy przenieść na inny staż, który nie jest związany z tymi warunkami pracy takie jak są na tartaku.
3.Czy czasem nie wysłali by mnie na jakąś komisję lekarską aby mnie ponownie przebadać.
Dodam, że w przeszłości miałem astmę oskrzelową i często choruję na oskrzela, a ten staż wcale nie jest mi na rękę bo na otwartej przestrzeni, lub pod dachem pracuję.

A przed stażem wykonywałeś badania lekarskie pod kątem pracy na takim stanowisku?

januszlach123 napisał:
PUP przekierował mnie na staż na tartak po przepracowaniu okresu dwóch tygodni zachorowałem i poszedłem do lekarza(pulmonologa), który stwierdził, że nie powinienem pracować tartaku ponieważ powodu u mnie problemy z oskrzelami, przepisała mi zwolnienie, ale powiedziała również, że może wypisać oświadczenie lekarskie, że nie powinienem pracować na tartaku. I w tym miejscu wysuwają się pytania :

1. Czy jeżeli bym dostarczył takie oświadczenie lekarskie do PUP to nie ponosiłbym żadnych konsekwencji i przerwanie stażu nie skutkowało by wyrzuceniem z PUP na 190 dni.

Okres karencji wynosi 120, 180, 270 dni.
Sprawa byłaby rozpatrywana indywidualnie, po zaniesieniu zaświadczenia od lekarza rodzinnego wraz z prośbą o przerwanie stażu należy kontynuować zwolnienie lekarskie do czasu podjęcia decyzji przez PUP.
2. Czy mógłbym się wtedy przenieść na inny staż, który nie jest związany z tymi warunkami pracy takie jak są na tartaku.
Nie ma możliwości przeniesienia. W przypadku przerwania stażu i posiadania dalej statusu bezrobotnego można starać się o nowy staż.

3.Czy czasem nie wysłali by mnie na jakąś komisję lekarską aby mnie ponownie przebadać.
Dodam, że w przeszłości miałem astmę oskrzelową i często choruję na oskrzela, a ten staż wcale nie jest mi na rękę bo na otwartej przestrzeni, lub pod dachem pracuję.

No właśnie tutaj do końca nie rozumiem. Nawet nie miesiąc temu miałeś badania lekarskie na których nie stwierdzono niezdolności do pracy.
Czy podałeś prawidłowe informacje o przebytych chorobach i swoich "przeciwwskazaniach"?
Czy na skierowaniu na badania jest wpisane pracownik tartaku czy coś podobnego?

Powrót