Przerwanie stażu z powodu zwolnienia lekarskiego.

• Autor wątku Autor wątku kapip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Dzisiaj dzwoniłem poinformować UP, że będę przebywał na zwolnieniu lekarskim przez 33 dni tj. 16 kwiecień-18 maja. Staż (ze środków unijnych) zacząłem 19 lutego. Pani z UP zapytała się mnie, że staż może zostać przerwany. Chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość po tych 33 dniach zwolnienia, bo z tego co wyczytałem pracownik może zostać zwolniony i pozbawiony statusu bezrobotnego po nieprzerwanym zwolnieniu 90 dni. Jeżeli jest taka możliwość to na podstawie jakiego artykułu.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Jest taka możliwość.
Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dn. 20.08.2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych: "Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku:
[FONT=&quot]1) nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia pracy;[/FONT]
[FONT=&quot]2) naruszenia podstawowych obowiązków określonych w regulaminie pracy, w szczególności [/FONT][FONT=&quot]stawienia się do pracy w stanie wskazującym na spożycie alkoholu, narkotyków lub środków[/FONT][FONT=&quot] psychotropowych lub spożywania na stanowisku pracy alkoholu, narkotyków lub środków[/FONT][FONT=&quot] psychotropowych,[/FONT]
3) usprawiedliwionej nieobecności uniemożliwiającej zrealizowanie programu stażu."
Zatem w Pana przypadku staż może zostać przerwany przez PUP przed upływem 90 dni (bez pozbawiania Pana statusu bezrobotnego) o ile organizator stażu zaopiniuje, iż Pana absencja w pracy uniemożliwi zrealizowanie stażu. 33 dni nieobecności to jednak nie jest mało...

Dzięki za odpowiedź.

Temat uważam za zamknięty.

Powrót