L
ladycookie
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, potrzebuję pilnych odpowiedzi.
Od lutego byłam na stażu z Urzędu Pracy, w maju (konkretnie 20) przerwałam ten staż, we wniosku napisałam zgodnie z prawdą, że będę uczestniczyć w rekrutacji, chcę sama na własną rękę znaleźć pracę. Urząd Pracy wydał mi zaświadczenie o odbytym stażu, dostarczyłam listę obecności, sprawozdanie i opinię. Niestety nie powiodło mi się na rekrutacji, więc złożyłam wniosek o wykreślenie z rejestru bezrobotnych, ponieważ UP zapewne szukałby dla mnie kolejnych staży, którymi nie jestem już zainteresowana. I pojawił się wielki problem
bo jak mogłam przerwać staż, że chcę podjąć inną pracę, a teraz już nie chcę być na bezrobociu. Straszą mnie, że mi nie wypłacą stypendium za przepracowane 20 dni maja. Nawet jeżeli by przyjąć, że staż został przerwany z mojej winy (nie przeszkadza mi to), to jedynymi konsekwencjami są pozbawienie statusu bezrobotnego na okres 120 dni i ewentualny zwrot kosztów (typu badania lekarskie), ale nie stypendium! W ustawie nic o tym nie ma. Składając wniosek o przerwanie stażu nie podałam nigdzie, że BĘDĘ rozpoczynać pracę, tylko że biorę dopiero udział w rekrutacji i nie chcę już być na stażu. Mam prawo na własny wniosek wykreślić się z rejestru bezrobotnych. Dlaczego w takim razie robią mi takie problemy?
Od lutego byłam na stażu z Urzędu Pracy, w maju (konkretnie 20) przerwałam ten staż, we wniosku napisałam zgodnie z prawdą, że będę uczestniczyć w rekrutacji, chcę sama na własną rękę znaleźć pracę. Urząd Pracy wydał mi zaświadczenie o odbytym stażu, dostarczyłam listę obecności, sprawozdanie i opinię. Niestety nie powiodło mi się na rekrutacji, więc złożyłam wniosek o wykreślenie z rejestru bezrobotnych, ponieważ UP zapewne szukałby dla mnie kolejnych staży, którymi nie jestem już zainteresowana. I pojawił się wielki problem