Przerwanie stazu z winy pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku KamilCK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilCK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
W kwietniu rozpoczalem 6cio miesieczny staz z gwarancja zatrudnienia jednak nie jestem juz w stanie go kontynuowac i szczerze nie chce, próbowałem, myślałem ok poczatki sa trudne ale mam juz dosc. W poniedziałek mam zamiar isc do urzedu z pismem gdzie wskaze niezgodnosci z odbywanego stazu. Mianowicie:
1.praca w systemie zmianowym
2.codziennie mam inna zmiane,jest sytuacja gdy koncze o 20:30 a na nastepny dzien zaczynam o 7:30
3.przez okolo 2 miesiace prace na drugiej zmianie konczylem o 21 a dnia nastepnego zaczynalem o 7:30 (nie bylo 11h przerwy)
4.pracowalem w swieta (3maj, noze ciało)
5.jest tu cos takiego jak telefon weekendowy, raz w miesiacu mam taki telefon i przez caly weekend musze byc dostepny i w razie czego interweniowac (praca w niedziele tez na stazu jest sakazana)
Nie dostaje zadnego dodatkowego wynagrodzenia za prace dodatkowe a wszystkie niezgodnosci które przedstawilem mam udokumentowane. Teraz moje pytanie, czy te argumenty sa wysyarczajace? Trudno mi uwierzyc, zeby orzeczono rozwiazanie stazu z mojej winy ale chcialbym sie upewnic. Drugie pytanie, co z wynagrodzeniem za nieprzepracowany caly miesiąc? Czy zostanie mi wyplacone czy przepada z racji rezygnacji?

Moim zdaniem marne masz szanse na to, aby przerwać staż z winy pracodawcy. Zadne z tych uchybień nie są rażącymi naruszeniami praw pracowniczych. Nieprawodołowości powinieneś(możesz) zgłosić w PIP.

Czemu marne? Praca w swieta to zlamanie regulaminu,przejście z z drugiej na pierwsza zmiane tez, w ogole praca zmianowa na stazu, praca w niedziele takze, jest regulamin i zostal on zlamany, ja nie przychodzac jeden dzien bez usprawiedliwienia moge byc wyrzucony ze stazu, tu jest kilka wykroczen

Zgłoś to do urzędu pracy i poczekaj na ich odpowiedź. Samodzielne porzucenie stażu raczej nie zadziała na twoją korzyść i marne szanse, aby uznali to za winę pracodawcy.

W poniedzialek pojde z pismem o przerwanie stazu wraz z dowodami na lamanie regulaminu, coz zobaczymy jak to bedzie ale na zdrowy rozum po co regulamin skoro nie jest przestrzegany? W tygodniu mam miec 5 dni po 8h daje to 40h,w tygodniu gdy mam telefon mam go na caly weekend po przepracowaniu 5 dni, sam weekend to wtedy 48h,musze byc do dyspozycji non stop poniewaz kierowca moze (i robia to) zadzwonic o kazdej porze dnia, ja wtedy musze szorowac do komputera i zajac sie jego sprawa. Nie jest to wina pracodawcy skoro mnie do tego zmusza? A przejscie z pierwszej na druga zmiane bez odpoczynku nawet 11h to juz w ogole przyklad lamania prawa pracy, nie tylko regulamini stazysty, kolejne, swieza sytuacja, wczoraj na zmianie w biurze bylo dwoch stazystow nikt wiecej, bez zadnej opieki, ja naprawde nie wiem co w takim razie pracodawca ma zrobić zeby wina byla po jego stronie? Ja jie zawinilen ani razu, zawsze jestem punktualby,zawsze sie staram, jesli czegos nie wiem badz nie umiem a brak opieuna to co mam zrobić?

Zgodnie z pouczeniem masz obowiązek zgłosić wszelkie nieprawidłowości w realizacji programu stażu.
Należy na piśmie zgłosić wszelkie zastrzeżenia odnośnie stażu do Urzędu Pracy na piśmie i czekać na dalsze kroki z ich strony, czyli: kontrola, wezwanie organizatora do ustosunkowania się do twoich zarzutów.
Należy pamiętać że cały czas masz obowiązek kontynuowania stażu, ponieważ samodzielnie podjęcie decyzji o rezygnacji wiąże się z przerwaniem stażu z winy stażysty, ponieważ Urząd Pracy nie mógł zbadać czy stawiane zarzuty są prawdziwe.

A co jesli mam wydrukowane maile gdzie sa informacje o tym, ze pracuje w swieta, o pracy w weekend, o zmianowosci? O tym, ze od jakiegos czasu jestem sam na zmianie z innym stazysta? Ja to od razu moge podac. Maile sa podpisywane imieniem i nazwiskiem oraz nazwa firmy.Mam od razu dowody

Dołączyć jako załącznik do pisma.

Dodam, że każde przerwanie stażu jest rozpatrywane indywidualnie.

Mam nadzieje, ze nie bede mial problemow, ja nie marudze bo szef jest niemily tylko jest lamanie regulaminu a za 997,40zl nie bede pracował z nadgodzinami i ogolnie wlasciwie juz calkiem samodzielnie gdzie jest duza odpowiedzialnosc, pracuje jako dyspozytor, jesli kierowca dostanie mandat z mojego nirdopatrzenia badz przyjme zlecenie gdzie kierowca nie da rady go zrealizowac, firma jest stratna np kilkaset funtow wiec to niepowazne, zebym zostaw sam a wiedzieli tu, ze nie mialem wczesniej diswiadczenia w takiej pracy

Mimo to napierw wysyłasz informacje do UP i czekasz na ich odpowiedz a potem dopiero ewentualnie porzucasz staż, nie odwrotnie(wtedy wina bedzie twoja i nie zdziw sie jak bedziesz musiał coś zwracać.)

Zwraca sie koszty sztazu czyli badania + plus kasa za dojazdy jesli sie ten dodatek pobieralo, ja nie pobieralem a badan tez nie mialem wiec jedyne konsekwencje to wyrejestrowanie z up na 120 dni

KamilCK napisał:
wszystkie niezgodnosci które przedstawilem mam udokumentowane. czy te argumenty sa wysyarczajace? Trudno mi uwierzyc, zeby orzeczono rozwiazanie stazu z mojej winy ale chcialbym sie upewnic.
Gdyby trafił Pan do prawnika w realu, to na wstępie poprosiłby Pana o pokazanie dowodów, o których tu Pan pisze. Tym bardziej nam na forum trudno jest ocenić Pana szanse nie widząc ich. Na ile wiarygodne okażą się maile dla PUP.... nie jesteśmy w stanie zgadnąć. Choć osobiście uważam, że szanse są duże.
Jedno jest pewne - jeśli sam Pan przerwie staż bez dania szansy PUP na zbadanie sprawy, dokumentów, dowodów to sobie Pan zaszkodzi. A to z prostej przyczyny.... dopóki trwa staż i umowa z pracodawcą PUP ma szanse interweniować. Po przerwaniu stażu może okazać się to niemożliwe, bo pracodawca może odmówić wyjaśnień z uwagi na brak podstaw do tłumaczenia się przed PUP (zerwana umowa). A Pan może zostać potraktowany jako pieniacz, któremu nie chce się pracować.

P.S. Argumentu o tym, że pracodawca nic Panu nie dopłaca radzę nie wysuwać, bo jako bezrobotny powinien Pan wiedzieć, że w świetle prawa nie wolno Panu dorabiać na boku... niezależnie czy byłby Pan na stażu czy też nie.
KamilCK napisał:
co z wynagrodzeniem za nieprzepracowany caly miesiąc? Czy zostanie mi wyplacone czy przepada z racji rezygnacji?
Zostanie wypłacone pod warunkiem złożenia listy obecności w terminie tj. do 5 września 2017. Natomiast czy wypłata stypendium zostanie dokonana przez PUP w dotychczas praktykowanym terminie, tego nie jestem w stanie zagwarantować. Jeśli do dnia wypłaty kwestia powodu przerwania stażu nie będzie rozstrzygnięta, stypendium może być wypłacone z opóźnieniem tj. po załatwieniu sprawy. Proszę pamiętać, że urząd ma do 30 dni na załatwienie sprawy.

Ostatnia edycja:
Powrót