Przerwanie stażu

• Autor wątku Autor wątku butterfly922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

butterfly922

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Z powodu L4 został mi przerwany staż i mam w związku z tym parę pytań.
1. Czy w takim przypadku dalej jestem zarejestrowana jako bezrobotna i mam odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne?
2. Jeśli tak, to czy w przypadku gdybym znowu miała zwolnienie lekarskie muszę je donieść do urzędu mimo, że staż został przerwany?
3. Czy stypendium stażowe zostanie mi wypłacone za ten okres w którym jeszcze staż trwał, ale byłam na L4?

butterfly922 napisał:
1. Czy w takim przypadku dalej jestem zarejestrowana jako bezrobotna i mam odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne?
Po ilu dniach zwolnienia w sumie staż został przerwany?

1. Tak.
2. Tak, zwolnienie lekarskie zaświadcza, że jest Pani w danym okresie niezdolna do pracy. Urząd musi zatem wiedzieć o tym, aby uniknęła Pani obowiązkowych wizyt w urzędzie.
3. Tak, na podstawie złożonej przez organizatora listy obecności.

Kosssz napisał:
2. Tak, zwolnienie lekarskie zaświadcza, że jest Pani w danym okresie niezdolna do pracy. Urząd musi zatem wiedzieć o tym, aby uniknęła Pani obowiązkowych wizyt w urzędzie.

Czyli jak pójdę teraz na kontrolę do lekarza, to muszę wziąć znowu L4? Bo raczej nie do końca wyzdrowiałam i nie mogę jeszcze udać się do urzędu.

I kiedy otrzymam informację o dacie stawienia się do urzędu?

Niezdolność do pracy jest związana ze stanem zdrowia pacjenta, a zwolnienie lekarskie ten fakt tylko poświadcza/potwierdza. W związku z powyższym osoba bezrobotna czasowo niezdolna do pracy powinna przedstawić w PUP zwolnienie lekarskie. Zatem to lekarz zdecyduje czy jest już Pani zdolna do pracy, czy orzeknie dalszą niezdolność.
butterfly922 napisał:
I kiedy otrzymam informację o dacie stawienia się do urzędu?
Jak będzie Pani zdolna do pracy czyli po ustaniu niezdolności do pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót