Przerwany staż z UP, a stypendium.

• Autor wątku Autor wątku pdw00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pdw00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
W połowie sierpnia po prawie 3 miesiącach przerwałem staż z urzędu pracy. W liście z UP który dziś dostałem, jest napisane, że " w związku z przerwaniem przeze mnie stażu 17.08, zostałem pozbawiony prawa do stypendium od dnia 18.08". Chciałem się dowiedzieć, czy w takiej sytuacji, gdy staż został przerwany z mojej winy, należą mi się pieniądze za przepracowane dni w sierpniu, czy przepadły?

Należą się. Stypendium za okres 1-17.08.2014 otrzymasz najpóźniej do 14 września 2014r.

Witam!
Piszę w imieniu znajomej.Otóż jest ona na 4 miesięcznym stażu unijnym,parę dni temu uległa wypadkowi w drodze do pracy.Ma złamaną rękę,jest na 6 tygodniowym zwolnieniu. Dostarczyła zwolnienie do urzędu i została poinformowana,że zostaje wykreślona ze stażu. Moje pytanie jest takie.Wiem ,że jest w oświadczeniu taki podpunkt,że w przypadku usprawiedliwionej długotrwałej nieobecności stażysty może on zostać pozbawiony stażu .Ale czy w jej przypadku nie powinno być wyjątku?Wypadek był w drodze do pracy.Podczas dojazdu do miejsca pracy(10 km własnym środkiem lokomocji),nie z jej winy.Czy jest jakaś szansa , żeby mogła dalej odbywać staż?Dla niej to była wielka szansa na odnalezienie się na rynku pracy,dotychczas miała tylko pracę dorywczą.Proszę o poradę.

Adusia73 napisał:
Ale czy w jej przypadku nie powinno być wyjątku?
Nie.
Adusia73 napisał:
Czy jest jakaś szansa , żeby mogła dalej odbywać staż?
Odbywać staż czy otrzymywać stypendium? Bo odbywanie stażu podczas zwolnienia lekarskiego jest niemożliwe...
Adusia73 napisał:
Dla niej to była wielka szansa na odnalezienie się na rynku pracy,dotychczas miała tylko pracę dorywczą.Proszę o poradę.
Niestety, na razie musi to odłożyć i najpierw wrócić do pełni zdrowia. W tej sytuacji należy konkretnie porozmawiać z pracodawcą czy po ustaniu niezdolności do pracy przyjmie ją na ponowny staż (o ile oczywiście w PUP będą na ten cel środki). Pracodawca będzie musiał złożyć wniosek i ponownie ubiegać się w PUP o zorganizowanie stażu... czyli cała procedura zaczyna się na nowo, ale zawsze to jakaś szansa.
Aktualny staż (jeśli nieobecność znajomej uniemożliwia prawidłową jego realizację) nie może dalej trwać, ponieważ jest bezcelowy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję.
Czy za te 6 tygodni zwolnienia lekarskiego dostanie wypłacone stypendium?

Witam, pracowałem na stażu w Urzedzie grodzkim pracy tylko 10 dni gdyż mdlalem tam i bylem nawet u lekarza i okazało się póżniej że jestem uczulony na kurz ( pracowalem w archiwum) chcialem zmienic stanowisko ale okazalo sie ze nei ma miejsc :/
urzad napisal mi pismo ze nie wyplaci mi wynagrodzenia za okres w ktorym pracowalem bo uzasadnienie brzmi " stypendium nie przysluguje osobie ktora zakonczyla odbywanie stazu" .... przeciez to nie jest z mojej winy .Jeszcze im zanioslem zaswiadczenie lekarskie w ktory mlekarz pisze ze alergia na kurz i nie moze przebywac w takim pomieszczeniu !!!!!!!!!!!!!!! jak mam sie odwolac co napisac prosze o szybka pomoc !!!!

Odbywałeś staż w archiwum Urzędu Pracy? Dobrze zrozumiałam?
maciejkson napisał:
urzad napisal mi pismo ze nie wyplaci mi wynagrodzenia za okres w ktorym pracowalem bo uzasadnienie brzmi " stypendium nie przysluguje osobie ktora zakonczyla odbywanie stazu"
Czyli za jaki dokładnie okres? Za te 10 dni czy dłużej?
Napisz proszę coś więcej: od kiedy rozpocząłeś staż, do kiedy miał trwać, kiedy złożyłeś rezygnację i zaświadczenie lekarskie, czy byłeś w trakcie stażu na zwolnieniu lekarskim, a jeśli tak, to w jakim okresie.

Czy możesz przytoczyć dokładną treść pisma? Zwłaszcza interesuje mnie wskazana w nim podstawa prawna. Oczywiście pomiń dane osobowe i nazwy własne, bo to bez znaczenia.
Czy przed stażem miałeś wykonywane badania wstępne przez lekarza medycyny pracy?

Ostatnia edycja:
Witam, wszystko się wyjaśniło poprostu złą datę mi napisali przerwania stażu .... dostanę pieniądze za dni które przepracowałem jak i za L4 .... Pozdrawiam kosssz i dzięki za pomoc

Powrót