Przesiedziana wiza/ powrot do USA

• Autor wątku Autor wątku Thaliaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thaliaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie! Przyjechałam do USA na wizie turystycznej ale Przesiedziałam swój pobyt,mialam przedluzana wize przez siostre-obywatela.Lacznie przesiedzialam wizę 1,5 roku. Musiałam pilnie wyjechać do Polski przez co dostałam zakaz wjazdu na 10 lat. Wylatując byłam w ciąży. Dzisiaj córka ma prawie rok i chciałabym wrocic do jej ojca do stanow. Ojciec dziecka nie zostal wpisany w akt urodzenia w Polsce,corka ma tylko polskie obywatelstwo.Proszę mi powiedzieć jakie jest lepsze wyjście w tej sytuacji? Wiza narzeczenska czy łączenie rodzin ze ślubem w Polsce? Jaki proces będzie szybszy i skuteczniejszy? (ojciec dziecka nie jest polakiem,nie rozmawia oraz nue rozumie jezyka polskiego). Czy mam szanse żeby dostac zniesienie zakazu wjazdu do USA poprzez Waiver? Jakie kroki podjac ?
Pozdrawiam

Hej.
Gdzie urodziła się córka?
Gdzie teraz jesteś?
Kto jest wpisany jako ojciec w akcie urodzenia?

jogi20 napisał:
Hej.
Gdzie urodziła się córka?
Gdzie teraz jesteś?
Kto jest wpisany jako ojciec w akcie urodzenia?

Córka urodziła się w Polsce. Mieszkamy w Polsce. W akcie urodzenia ojciec jest nieznany ale mamy zamiar go wpisac w akt urodzenia

Jak wpiszecie ojca do aktu urodzenia, to po otrzymaniu zupełnego aktu urodzenia, będzie możliwe otrzymanie przez córkę Consular Report of Birth Abroad. Do tego potrzebny będzie udokumentowany pobyt ojca przez 5 lat w USA ( prawo jazdy stanowe, rachunki za prąd, umowy najmu, umowy pracy itp.) oraz wniosek z opłatą z jego podpisem.
Po rozpatrzeniu córka dostanie obywatelstwo USA i będzie mogła dostać paszport USA.

Tak o tym to wiem. Chodzi bardziej o mój powrot po przesiedzianym pobycie. Tak jak jest napisane w opisie sytuacji.

Po tym jak córka otrzyma obywatelstwo USA partner może złożyć o łączenie rodzin tzw. family based immigrant visa.
On musi złozyć podanie w USA do USCIS.
Jeśli chodzi o waiver to byłoby to możliwe w sytuacji PO tym jak córka dostanie obywatelstwo z tym ze trzeba by powołac się na ważne przyczyny, to już lepiej niech partner zapyta adwokata imigracyjnego.

Powrót