S
saabina2
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
U mojego teścia wiele lat temu stwierdzono chorobę psychiczną. Jest to człowiek bardzo agresywny, w dodatku często nadużywa alkoholu. Teroryzuje rodzinę, sąsiadów czasem zupełnie obcych ludzi. Zazwyczaj nikt nie reaguje, przypuszczalnie ze strachu. Poważniejsze wydarzenia z jego udziałem (pobicie żony, awantury domowe, demolowanie domu, zniszczenie czyjegoś mienia) kończą się interwencją policji, która odwozi go na izbę wytrzeźwień lub wzywa karetkę pogotowia, która z kolei zawozi go do szpitala psychiatrycznego, po czym teść średnio po 2 miesiącach wraca do domu i dalej sprawa wygląda tak samo. Teść nachodzi mnie w domu, używa względem mnie wulgaryzmów, obraża, obnaża się z ubrania, grozi wybiciem okien w domu, wyrzuca śmieci na mojej posesji i wiele innych. To samo robi przy przypadkowym spotkaniu na ulicy. Wzywam policję, lecz teść zawsze zdąży się oddalić zanim przyjedzie radiowóz i pozostaje bez konsekwencji. Wiem, że jego żona może złożyć wniosek o ubezwłasnowolnienie go, jednak tego nie robi. Jak mogę obronić się przed tym człowiekiem?