Przesłanie pieniedzy na konto osób żyjących w nieformalnym związku.

• Autor wątku Autor wątku K0ras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K0ras

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Dzień dobry,

mam dośc istotny problem, ponadto 2 różne osoby pracujące w US mają odmienne zdania na ten temat.

1. Sytuacja:

W marcu 2020 roku, zaczęły się problemy mojej dziewczyny z bankiem BOŚ - ze względu na masowe wypłacanie przez ludzi gotówki, nie mogła wybrać pieniędzy z bankomatu. Do tego panikę podsycały media, że w wyniku kryzysu spowodowanego korona wirusem, cześć banków może upaść. Jaj jej potwierdziłem, że na giełdzie faktycznie są dziwne wahania kursów etc... Ale to naturalne i przecież ma BFG.

No ale dziewczyna nalegała na to, że prześle mi pieniądze na moje konto oszczędnościowe w PKO.

2. Przekazanie środków:

Dziewczyna dokonała dwa przelewy, jeden na kwotę 10 000 zł, drugi na kwotę 5 800 zł. Spisaliśmy umowę w dwóch egzemplarzach, w której zwarliśmy:

1. okres przetrzymania gotówki
2. nieodpłatność tej usługi
3. dostępność do 100% środków w ciągu 24h od kiedy dziewczyna zechce je mieć z powrotem.
4. Jasno określiliśmy charakter przetrzymania gotówki jako czasowy nieodpłatny depozyt.

Pieniądze zostały ulokowane na lokacie o nazwie imie_nazwisko dziewczyny.

Z samego konta przez rok nic nie było wypłacane.

3. Pytanie:

Czy w związku w powyższym, wspaniały US może domagać się zapłacenia podatku od - w ich mniemaniu, darowizny?

Czy jeżeli teraz będę chciał jej te pieniądze odesłać to lepiej tego nie robić bo US będzie chciał podatku od 2 transakcji tych samych środków?

4. Dodatkowy problem:

4.1. Znajomy zastępca naczelnika Izby Skarbowej powiedział, że nie będzie z tym żadnego problemu, skoro mamy spisaną umowę i środki nie były ruszane.

4.2. Za to inspektor skarbowy z rodziny powiedział, że może być z tym problem.

Jasno określiliśmy charakter przetrzymania gotówki jako czasowy nieodpłatny depozyt.
Ty jednak nimi dysponowałeś:
Pieniądze zostały ulokowane na lokacie o nazwie imie_nazwisko dziewczyny.
W mojej ocenie, to depozyt nieprawidłowy. Od tego jest podatek jak przy umowie pożyczki.

wiegol napisał:
Ty jednak nimi dysponowałeś:

W mojej ocenie, to depozyt nieprawidłowy. Od tego jest podatek jak przy umowie pożyczki.

Po tym co napisałem tak można uznać, jednak:
Art. 845. Istota depozytu nieprawidłowego
Jeżeli z przepisów szczególnych albo z umowy lub okoliczności wynika, że przechowawca może rozporządzać oddanymi na przechowanie pieniędzmi lub innymi rzeczami oznaczonymi tylko co do gatunku, stosuje się odpowiednio przepisy o pożyczce (depozyt nieprawidłowy). Czas i miejsce zwrotu określają przepisy o przechowaniu.

Nie posiadałem możliwości do dysponowania tymi pieniędzmi, zgodnie z umową są to środki których nie mogę: inwestować, wydawać, pożyczać.

Przecież nie można opodatkować gotówki która biernie leży i nie jest wykorzystywana. To absurd, choć w państwie pis już mnie nic nie zdziwi.

Jest to temat dla nas problematyczny w tym momencie ponieważ planujemy wspólny zakup mieszkania, i nie bardzo wiemy, jak można te środki odzyskać nie trzęsąc się o widzimisię urzędnika.

Dopisanie dziewczyny do rachunku pewnie nic nie da, ponieważ środki zostały przelane wcześniej.

Ostatnia edycja:
Nie posiadałem możliwości do dysponowania tymi pieniędzmi, zgodnie z umową są to środki których nie mogę: inwestować, wydawać, pożyczać.
Właśnie zainwestowałeś - w oprocentowaną lokatę.
Przy tak małej kwocie (dla US) wątpię by skarbówka tym się zainteresowała. I tak nie ma żadnej wiedzy na ten temat. Chyba, że znajdzie się życzliwy który napisze: "Uprzejmie donoszę ...."

Powrót