przestepstwa podobne ,warunkowe zawieszenie kary

• Autor wątku Autor wątku staszek12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

staszek12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
witam napisze swoje pierwsze wyroki i na czym polega moj problem, a mianowicie
pierwszy wyrok : udzial w bojce - warunkowe umorzenie na okres proby 2 lat
drugi wyrok:jazda pok wplywem alkoholu,bez egzaminu karnego ,na rok ,godziny spoleczne
3 wyrok:moim zdaniem najpowazniejszy tj.udzial w bojce 2 raz i przy zabraniu mnie zdomu policjant zauwazyl dowod (nie moj) kupilem go od nieznajomych razem z kurtka ktora mi sprzedali tj.kupilem kurtke nie dowod ,on tam byl ,sprawa sie zakonczyla wyrokiem poltora roku na 5 lat z warunkowym zawieszniem na 5 lat( nie wiem czy nic nie pokrecilem ) sprawa sie zakonczyla w 2006 i w trakcie tej sprawy byla kradziez za kwote 270 zlotych suszarki z supermarketu za ktora dostalem 360godzin spolecznie na okres roku (jeszcze nie wykonalem calej ale grzywne zaplacilem i zostalo mi pare godzin ,mialem problemy ze zdrowiem . I teraz moje pytanie pod koniec 2008 roku zostalem posadzony o kradziez pieniedzy z lokalu (czego niezrobilem )tj.portfela z pieniedzmi ,sprawa niby ucichla i teraz dostalem wezwanie w tej sprawie na komisarjattj. o czyn z artykulu 178 par 1 jako podejrzanego. i teraz czy ta sprawa o bojke moze zostac odwieszona jezeli w niej jest rowniez wyrok o paserstwo i przechowywanie dokumentu

prosze o porade bo nie chce isc siedziec a z tych rzeczy zrobionych powyzej ,to zrobilem tylko to ze jechalem po pijaku i ukradlem suszarke
prosze mnie pytac o szczegoly bo wydaje mi sie ze troche to chaotycznie napisalem ,dziekuje z gory

dodam jeszcze ze zostalem aresztowany na okres 2 miesiacy za niestawianie sie na sprawe ale to chyba nie ma znaczenia, najwazniejsze jest dla mnie to czy ta kradziez pod koniec roku moze wplynac na ta 2 bojke i kradziez tej suszarki...POMOCY!

Jeśli w poprzednim wyroku jest skazanie za paserstwo, a kradzież w lokalu z nowej sprawy miała miejsce w okresie próby z tego wyroku z paserstwem oraz w tej nowej sprawie dostaniesz karę pozbawienia wolności (choćby z warunkowym zawieszeniem jej wykonania) to będzie to nowe skazanie podstawą do obligatoryjnego zarządzenia wykonania wcześniejszej kary.

kadi dziekuje za odpowiedz :) a jak to teraz wyglada jak pojde na komisariat (mam isc za tydzien) to zostane automatycznie zatrzymany do aresztu? bo to dla mnie niezbyt przyjemna perspektywa, czy poprostu po przesluchaniu mnie pojde do domu i odbedzie sie sprawa za jakis tam okres czasu ,,, od czego kogo to zalezy?

:rolleyes:no ale z tym paserstwem to jest tak ze za te paserstwo dostalem wyrok laczny 2 na 5 z bojka i przetrzymywaniem dokumentu ,a za samo paserstko 3 miesiace ,tylko poprostu ten wyrok zmniejszono , czy to znaczy ze odwiesza mi 2 lata tak odrazu i do wiezienia?

:rolleyes:prosze o info doswiadczonycz bo nie wiem co robic...

Co robić? Najlepiej unikać popełniania przestępstw ;)

O zarządzeniu wykonania kary z wcześniejszego wyroku będzie można mówić dopiero po uprawomocnieniu się nowego. Dopiero po zawiadomieniu o tym nowym fakcie Sąd, który wydał pierwszy wyrok. wyznaczy posiedzenie na którym zapadnie decyzją czy zarządzić wykonanie wcześniejszej kary. Od postanowienia Sądu w tej sprawie stronom służy jeszcze zażalenie.

dziekuje kadi za odpowiedz:) inni widocznie nie znali odpowiedzi ;)
ale nie do konca uzyskalem odpowiedz
tj. czy odwiesili by 2 lata czy 3 miesiace ?

To najnowsze skazanie może być podstawą nowych decyzji Sądu zarówno w pierwszej jak i trzeciej sprawie (bo w drugiej i przy sprawie kradzieży suszarki i tak miałeś karę bezwzględną). Chyba, że w wypadku któryś z tych dwóch spraw upłynął już okres próby + 6 miesięcy (np. w sprawie gdzie warunkowo umorzono postępowanie - dwa i pół roku od daty uprawomocnienia się wyroku, a w wypadku skazania w zawieszeniu - 5 i pół roku od daty uprawomocnienia się wyroku - w tym drugim wypadku już z tego co napisałeś widać, że ten termin nie minął).

Powrót