E
Ellie89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Znalazłam się w dość trudnej sytuacji, gdyż moja wieloletnia przyjaciółka włamała się z nieznanych mi dotąd powodów na moje konto mailowe, a następnie naruszyła tajemnicę mojej prywatnej korespondencji, którą stanowiły zdjęcia-akty przeznaczone dla mojego partnera, który obecnie mieszka w Stanach Zjednoczonych. O tym fakcie dowiedziałam się od znajomej, która była świadkiem owego włamania na moje konto (włamania moja przyjaciółka dokonała ze swojego laptopa). Postanowiłam wówczas sprawdzić, czy moje zdjęcia zostały przesłane dalej, wchodząc na konto przyjaciółki (hasło do swojego konta mailowego podała mi sama, gdyż wysyłałam z niego prace zaliczeniowe dla naszego wykładowcy z języka angielskiego w jej imieniu). Zdjęcia zostały wysłane do osób trzecich (zachowałam maile na swoim komputerze). Następnie udałam się na Policję, gdzie poradzono mi najpierw załatwić sprawę polubownie, co jednak nie jest możliwe, gdyż przyjaciółka utrzymuje, iż "ktoś" (nie podaje tutaj konkretnego nazwiska ani adresu mailowego) przysłał jej moje zdjęcia. Wyraźnie unika rozmowy na ten temat.
Chciałam wobec tego zapytać, jakie są moje szanse na wygranie sprawy karnej o przestępstwo internetowe i naruszenie tajemnicy korespondencji, na jaki wyrok mogę liczyć (czy mogę poprosić o sądowny nakaz usunięcia zdjęć z jej komputera oraz z komputerów osób, do których zdjęcia zostały wysłane) oraz czy konieczne będzie również wszczęcie postępowania cywilnego w tej sprawie?
Chciałam wobec tego zapytać, jakie są moje szanse na wygranie sprawy karnej o przestępstwo internetowe i naruszenie tajemnicy korespondencji, na jaki wyrok mogę liczyć (czy mogę poprosić o sądowny nakaz usunięcia zdjęć z jej komputera oraz z komputerów osób, do których zdjęcia zostały wysłane) oraz czy konieczne będzie również wszczęcie postępowania cywilnego w tej sprawie?