Przestępstwo "niedopełnienia obowiązków przez funkcjonariusza publicznego"

• Autor wątku Autor wątku Qubulek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qubulek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, poszukuję podpowiedzi w temacie przestępstwa z art.231 kk w zakresie niedopełnienia obowiązków przez funkcjonariusza publicznego.
Czy przestępstwem jest sam fakt niedopełnienia obowiązków czy też musi istnieć skutek(szkoda) tegoż niedopełnienia obowiązków służbowych w wymiernej postaci?
Pozdrawiam

RE: Przestępstwo "niedopełnienia obowiązków przez funkcjonariusza publicznego"

Jeśli mówimy o umyślnej postaci tego przestępstwa to niedopełnieniu obowiązków musi towarzyszyć działanie na szkodę interesu publicznego lub prywatnego (niekoniecznie sama szkoda).

Dziękuję za odpowiedź. Pociągnę temat dalej. Co to znaczy działanie na szkodę interesu publicznego?

chcesz zadać konkretne pytanie prawne w odniesieniu do konkretnej sytuacji czy chcesz podywagować teoretycznie..? bo jeśli to pierwsze to zadaj konkretne pytanie...-jeśli to drugie to pytaj w dziale młodych prawników

Jeżeli chodzi o konkretny przypadek to trudno go wskazać ponieważ nie ma aktu oskarżenia. Wiem tylko, iż toczy się jakieś postępowanie wokół tematu, który prowadziłem(zbierają dokumenty). Wiem również gdzie popełniłem błąd w mojej pracy..
Dlatego dopytuję się o teoretyczne przypadki. Zresztą nie sądzę żeby było wskazane i możliwe opisywanie każdego przypadku w szczególności gdzie pojęcie "obowiązków" jest bardzo zróżnicowane tak jak wiele jest stanowisk funkcjonariuszy publicznych.

Na tym forum omawiamy właśnie każdy możliwy przypadek.

Powrót