Przestępstwo w 97r. - zmiany w KK a wyrok i war. zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku erdogan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erdogan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni Państwo,
chciałbym prosić o podzielenie się Państwa opiniami w następującej sprawie, w której do chwili obecnej nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi mimo kontaktów z ogromną ilością prawników...

Case:
W 1997 roku osoba dopuszcza się czynu karalnego. Jest oczywiście sądzona według obowiązującego wtedy kodeksu z 1969 roku

Zostaje skazana na okres 3 lat pozbawienia wolności bez zawieszenia.

Zgodnie z kodeksem z 1969 roku jest to tzw. przestępca młodociany <21 lat.

Dla tej grupy skazanych przysługuje warunkowe zwolnienie po odbyciu 1/3 kary, o czym mówi artykuł 91 KK z 1969 par. 2

Warunkowe zwolnienie może nastąpić po odbyciu co najmniej jednej trzeciej kary przez skazanego:

- za przestępstwo nieumyślne,

- młodocianego

Kara jest w tym czasie wielokrotnie odraczana. Aż do dnia dzisiejszego.

Moje pytanie brzmi: czy po zarządzeniu przez sąd wykonania kary pozbawienia wolności w chwili obecnej ( czyli po 16 latach od wyroku ! ) osoba ta będzie miała w dalszym ciągu prawo do zwolnienia warunkowego po odbyciu 1/3 kary czy też dopiero po ½ kary??

Link do kodeksu z 1969 roku

Internetowy System Aktów Prawnych

Z góry wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, bo jak się okazuje powyższy problem jest nie lada zagwozdką !

W chwili obecnej kara nie będzie zarządzona, gdyż jej wykonanie przedawniło się po 15 latach od uprawomocnienia się wyroku - art. 103 KK.

Aaa, to kazus tak? W takim razie przenoszę...

Dziękuję za pomoc, jednak jest to przykład z życia, a zainteresowany od 6 miesięcy przebywa w zakładzie karnym !
Dlatego też jeżeli można z powrotem przerzucić temat na pierwotne miejsce, to bardzo bym prosił.

Ostatnia edycja:
Za jakie przestępstwo został skazany?

Zaraz poproszę o przerzucenie z powrotem.

Nie mam teraz przed sobą dokładnego paragrafu, ale dorzucę wieczorem.

Był to wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym, bez alkoholu, z odjazdem z miejsca wypadku i nieudzieleniem pomocy poszkodowanemu.

W takim razie, o ile nie umyka mi jakiś przepis, kara nie powinna podlegać wykonaniu, jeżeli od uprawomocnienia wyroku minęło 15 lat.

Zgadzam się z Panem w 100%, jednak do przedawnienia brakowało miesiąca i w przeciągu tego miesiąca sprawy nabrały taki obrót, że jak już pisałem wcześniej, zainteresowany trafił do zakładu karnego...
Według mnie, nie ma po co na chwilę obecną rozważać dlaczego sąd wydał decyzję o doprowadzeniu do zakładu karnego, bo stało się to już faktem i chyba nic nie wniesie do problemu, w którym poszukuję pomocy.

Powrót