przestępstwo w okresie próby - proszę o konsultację

• Autor wątku Autor wątku znajomy1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

znajomy1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry
Jestem tu nowy ale pisze w imieniu mojego brata.
Otóż rok temu został on skazany na mocy art. 286 par 1 K.K. w zw. z art 11 par 3 K.K, w zw. z art 91 par 1 k.k na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na roczny okres próby. Okres próby kończy mu się z dniem 22.12.2020. W tym czasie dokonał on innego przestępstwa a mianowicie sfałszowania dowodu wpłaty.
Moje pytanie brzmi następująco : jak sprawa trafi do sądu jakiego wyroku (przypuszczająco) może się spodziewać?
Odwieszenie starego czy całkowicie nowego?
Nie wiem jak mogę mu pomóc
Dziękuję za odpowiedź

czy ktoś jest w stanie się odnieść?

Można mieć tylko 1 karę pozbawienia wolności warunkowo zawieszoną. Następny wyrok to albo grzywna, albo prace społeczne albo bezwzględne więzienie. To raz. Dwa - po co brat fałszował dowód wpłaty? Znowu chciał kogoś oszukać? Jeśli tak i zostanie mu postawiony zarzut z art. 286kk to wtedy następuje obligatoryjne odwieszenie wyroku (1 rok do odsiadki) plus nowy wyrok np. pół roku, czyli brat jedzie na wakacje na 1,5 roku na koszt Rzeczpospolitej Polskiej. I stety-niestety brat raczej pójdzie siedzieć, bo gdyby nawet nowe przestępstwo zostało zakwalifikowane jako art. 270kk, w myśl art. 115 § 3 kk, jest to umyśle przestępstwo podobne, więc też obligatoryjnie dochodzi o odwieszenia wyroku (dodatkowo brat po raz kolejny łamie umyślnie porządek prawny i to w okresie próby, więc raczej wykorzystał już wolnościowe możliwości "ustawienia go do pionu").

Pomóc raczej mu już nie możesz - dobry adwokat, to podstawa.

bardzo dziękuję za odpowiedź

metalmasters - mam jeszcze jednao pytanie, zakładając, że się stanie jak mowisz (a to raczej pewne) to czy w jego przypadku będzie szansa na SDE?

Wszystko zależy od wyroku. W ramach SDE można odbyć karę maksymalnie do 18 miesięcy pozbawienia wolności, więc jak Sąd zrobi psikusa i wymierzy karę 1 roku i 7 miesięcy i np. w apelacji nie uda się tego wyroku zbić to wyrok będzie musiał być wykonany w zakładzie karnym.

Powrót