Przestępstwo z art.288 1kk

• Autor wątku Autor wątku piotrs871
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrs871

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam zostałem skazany za zniszczenie mienia dokładny wyrok brzmi:

uznaje oskarżonego za winnego zarzucanego mu czynu,a stanowiącego przestępstwo z art 288 1kk i za to na mocy art.288 1kk przy zastosowaniu art.58 3kk w zw. z art.34 1 i 2 kk oraz 35 1kk skazuje go na karę sześciu miesięcy ograniczenia wolności polegającej na wykonywaniu nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne w placówce wskazanej przez sąd w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym;

Właśnie chciałem wyjechać do pracy za granice.Co jeżeli nie zgłoszę się do placówki wskazanej przez sąd?Przeliczą to na dniówki i Mnie zamkną?
Czy mógłbym zapłacić za te godziny?
Czy w papierach o niekaralności też to będzie wpisane,jeśli tak to ile czasu?

Art. 63a KKW: W szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd może zmienić formę obowiązku wykonywania pracy, przyjmując 20 godzin pracy na cele społeczne za równoważne 10% wynagrodzenia za pracę; orzeczona praca nie może przekroczyć 40 godzin w stosunku miesięcznym.
Trzeba napisać wniosek o zamianę.
Art.65 § 2 KKW: Jeżeli orzeczenie zastępczej kary grzywny byłoby niecelowe z uwagi na brak możliwości jej uiszczenia lub ściągnięcia w drodze egzekucji, sąd określa zastępczą karę pozbawienia wolności przyjmując, że jeden dzień zastępczej kary pozbawienia wolności jest równoważny dwóm dniom ograniczenia wolności, i orzeka jej wykonanie.
Co do karalności-przy karze ograniczenia wolności zatarcie nast.po wykonaniu pracy, przy grzywnie-po 5-ciu latach od zapłacenia.

Co do karalności-przy karze ograniczenia wolności zatarcie nast.po wykonaniu pracy
Z tego co ja wiem przy karze ograniczenia wolności zatarcie następuje po 5 latach od odbycia kary, tak samo jak przy grzywnie.

Dzięki wielkie za odpowiedź.Mógłby ktoś wyjaśnić jak napisać taki wniosek o zamianie kary?Miałem poważną kontuzje barku i za bardzo nie mogę pracować fizycznie.

Powrót