Przestroga przed oszustem

• Autor wątku Autor wątku rybol77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

rybol77

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Zostałem oszukany przez handlarza samochodów i mam pytanie.
Czy mogę zamieścić informacje w internecie na temat tego oszusta żeby inni nie padli w jego ofiarami.
Chce opisać jak działa i na co trzeba uważać przy kontakcie z nim oraz podać nazwę firmy oraz pełne dane adresowe

Oszust posiada konto na allegro, zarejestrowana firmę na działalność sprzedaży samochód.

Proszę o info

Ale ja nie pytam co mam zrobić w takiej sytuacji jak zostałem oszukany tylko czy mogę przez internet ostrzec innych przed tym oszustem

to co mogę??? gość dalej będzie nawijał makaron na uszy i oszukiwał
ja założe sprawe i wygram....
I co to da? dalej bedzie oszukiwał jeżeli w odpowiednim momencie się tego mu uniemożliwi
jaki jest prawny sposób na takich oszustów?

regand napisał:
Nie zgodzę się :)

Możesz wyrazić swoją opinię, to Ci zawsze wolno, a nawet przestrzec społeczeństwo przed nieuczciwymi praktykami sprzedawcy, nie wolno Ci jednak używać określeń: oszust / złodziej / etc.

Bardzo ważne, aby przekazywane informacje były prawdziwe, a dla Ciebie dobrze by było gdybyś mogła je potwierdzić.

Pozdrawiam :cool:

ale czy oszust jest czymś obraźliwym?
To jak można nazwać inaczej oszusta?
Oszust to oszust, złodziej to złodziej..
Co do potwierdzenie swoich wypowiedzi mam opinie od rzeczoznawcy o wartości pojazdu i niezgodności towaru z ogłoszeniem

1. Oszust / złodziej to jest osoba skazana za przestępstwo oszustwa / kradzieży, a zarówno Art. 5. § 1. KPK jak i Art. 42. 3. Konstytucji RP jasno stanowią, że uważanym za niewinnego jest się do momentu udowodnienia i stwierdzenia winy w wyniku prawomocnego wyroku sadu.

2. Można opisać sytuację - z niej każdy wyciągnie wnioski.

ok, to nazwę go jakoś inaczej....
No ale żeby ostrzec społeczeństwo przed tym człowiekiem trzeba podać o kogo chodzi, wiec podanie firmy oraz danych kontaktowych nie powinno być problemem

Bo po co mam opisywać sytuacje jeżeli nie powiem o kogo chodzi

Dlatego warto posiadać dowody na to, że się pisze prawdę ... w innym wypadku przegrana sprawy cywilnej o naruszenie dóbr osobistych lub karna o celowe szkodzenie firmie (ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji) / pomówienie - jest raczej pewna :)

Ok, dziekuje za info
Pozdrawiam

Jest to książkowy przykład jak ludzie pakują się w kłopoty.
Od słownego linczowania nie jest internet.
Jeśli ktoś uważa iż został oszukany lub okradziony powinien skierować sprawę do sądu lub zgłosić sprawę na policję a nie bawić się w samosąd.
Całkowicie zgadzam się ze stanowiskiem Grim Reaper!

Sprawę zgłosiłem 2 miesiące temu na policje i cisza! Policjant od razu powiedział że szkoda czasu i prokuratura odrzuci to zgłoszenie bo w takich wypadkach i my jako policja i prokuratura jesteśmy bezradni. Sprawę będę kierował na drogę sądową, tylko nikt nie da mi gwarancji że sprawę mam do wygrania a do tego koszty sądowe, prawników dojazdy czas... A jak skrycie się dowiedziałem to że prawnik to taki człowiek który wmówi ci ze sprawa jest do wygrania a jak się przegra to że on nic nie obiecywał a pazerność ich na kasę jest niemiłosierna. Ludzie by częściej zgłaszali sprawy do sądu gdyby u nas było normalne prawo, nie było by korupcji wśród wymiaru sprawiedliwości i była by sprawiedliwość w tym kraju!

rybol77 napisał:
ale czy oszust jest czymś obraźliwym?

A nie jest? To dlaczego chce Pan użyć tego słowa? Czy nie dlatego, że ma pejoratywny wydźwięk?

Jeżeli ja napiszę, że jest Pan oszustem, to czy nie poczuje się Pan dotknięty? Czy nie naruszę w ten sposób Pańskiej godności osobistej?

jeżeli nie byłbym oszustem to poczuł bym się obrażony, ale jeżeli nim bym był to nie...
Bo jeżeli człowiek oszukuje, kręci i nie ma wyrzutów sumienia za swoje czyny to dlaczego ma być obrażony za to że został nazwany oszustem. Powiem krótko! Szmata zawsze będzie szmatą!

Z taką logiką to daleko Pan nie zajedzie, co najwyżej do sądu z oskarżeniem o zniesławienie, gdzie nagle może się okazać, że nie ma Pan takich stuprocentowych dowodów.

I nie dość że okaże się, że oszust nie jest oszustem, to jeszcze Pan za to niemało zapłaci.

Powiem tak, nie chce mi się już dyskutować, bo co bym nie powiedział to nie ten tok myślenia i najlepiej złodziejom , oszustom, mendom pozwolić bez kanie chodzić po ziemi.
mam dowody i jestem w trakcie załatwiania spraw. Kończymy temat, nie mam ochoty czytać niektórych wypocin! To tyle w temacie...

Ostrzeżenie za konsekwentne łamanie Regulaminiu Forum. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
gdyby u nas było normalne prawo, nie było by korupcji wśród wymiaru sprawiedliwości i była by sprawiedliwość w tym kraju!

Tego typu wypowiedzi to dopiero wypociny.
Dlaczego na forum jest tylu użytkowników, którzy jeżeli mają problem z możliwością uzyskania satysfakcji od razu posądzają wszystkich o złą wolę, zmowę, działanie złych mocy......etc.
Teorie spiskowe kwitną.

Może rzeczywiście warto temat zamknąć? W temacie zostało wszystko powiedziane, użytkownik wie na co prawo pozwala i czego zabrania, o ewentualnych konsekwencjach może czytać w KK (Art. 212 i 216). Reszta wypowiedzi będzie monologiem, jeden strony do drugiej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót