Przesunięcie terminu stawiennictwa w PUP

• Autor wątku Autor wątku kondi50p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondi50p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Nie mam możliwości stawienia się w PUP w wyznaczonym przez urząd terminie, jednak na forum nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi co powinienem zrobić by nie stracić statusu bezrobotnego.

Urząd wyznaczył mi termin 22.08, jednak wcześniej zanim jeszcze zarejestrowałem się jako bezrobotny miałem zaplanowany urlop tj. od 11.08 do 26.08, w tym terminie jestem za granicą i na pewno nie będę mógł się odhaczyć. Jakie mam możliwości ?

Czy mogę skorzystać z 10 dni ? Z tym, że mogłbym to zrobić osobiście najpóźniej 10.08 i co jeśli urząd zamiast terminu późniejszego wyznaczy mi termin wcześniejszy, kiedy też nie będę mógł tego zrobić?

Bardzo proszę o jakąś poradę, bo nie mam pojęcia co powinienem zrobić.

Ustawodawca niestety nie przewidział możliwości "urlopu" od bezrobocia. Niezdolność do pracy bezrobotnego w skali roku może trwać maks. 10 dni, zatem należy się obecnie wyrejestrować i ponownie zarejestrować po powrocie z wakacji.

Ostatnia edycja:
Moja nieobecność to okres 11.08 do 26.08.

Ostatnia edycja:
Zaplanowany "urlop" przekracza dopuszczalne 10 dni braku gotowości do pracy. Nie ma szans na zachowanie statusu bezrobotnego.
Proszę się obecnie wyrejestrować i zarejestrować się znowu jak już Pan wypocznie.

Czyli wyrejestrowanie się to moją jedyna możliwość w tej sytuacji ?

Chciałbym zaznaczyć, że zarejestrowałem się pierwszy raz w obecnym miesiącu, nie otrzymałem jeszcze żadnego świadczenia. Czy mogę bezkarnie wyrejestrować się na okres dwóch tygodni a później ponownie zarejestrować ? Jaką powinienem podać przyczynę wyrejestrowania ? Czy nie utracę przez to świadczenia ?

Mam prawo do zasiłku, ponieważ w trakcie ostatnich 18 miesięcy pracowałem przez 12.

Powrót