przesunięcie urlopu wypoczynkowego

• Autor wątku Autor wątku dyni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyni

Stały bywalec
Odpowiedzi
522
Cześć,
O przesunięciu urlopu wypoczynkowego mówi art. 164 (na wniosek pracownika) i 165 KP (konieczne przesuniecia). Art. 165 jest katalogiem otwartym, oprócz wymienionych w artykule powodów można podciągnąć również inne, więc kłóci mi się to z art. 164, nie do końca wiem jak to rozumieć.
Mam przypadek, że pracownica po urlopie rodzicielskim wykorzystuje urlop wypoczynkowy. Wniosek o urlop wypoczynkowy złożyła pod koniec urlopu rodzicielskiego, ale w dniu rozpoczecia urlopu jej dziecko się rozchorowało i otrzymała zwolnienie lekarskie na dziecko. Czy to podchodzi pod możliwe przesunięcie urlopu czy konieczne? Tutaj jest jeszcze problem, że do kadr informacja o zwolnieniu lekarskim dotarła z kilkudniowym opóźnieniem. Czy wystarczy tylko infomacja od niej, że dostała zwolnienie na dziecko i musimy przesunąć urlop czy powinna wystąpić z wnioskiem i wtedy możemy odmówić?

W tym wypadku z racji tego ze zwolnienie lekarskie zaczęło sie od dnia w którym powinien sie rozpocząć urlop pracodawca powinien ten urlop przesunąć z tego względu ,że urlop ten nie rozpoczyna się - nie może.
Pracownikowi za ten okres należy wypłacić zasiłek opiekuńczy.
Gdyby zwolnienie przypadło już na dzień kiedy pracownik przebywa na urlopie choćby 1 dzień to wtedy należy sie zasiłek opiekuńczy a przesuniecie to już dobra wola pracodawcy

ok, czyli wystarczy, że pracownica poinformuje, że dostała zwolneinie na dziecko i przesuwamy, dzięki.

Powrót