przesunięty termin rozprawy

• Autor wątku Autor wątku Anilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anilek

Stały bywalec
Odpowiedzi
619
Miała odbyć się 29.09, właśnie odebrałam wezwanie że się nie odbędzie 27 ego a 8 października.
Zadzwoniłam do Sądu z zapytaniem dlaczego, ale niestety Pani interesantka nie wie...
Czy musi byc jakiś argument dlaczego znowu jest przesunięta rozprawa?

Szanowny Panie!
Zgodnie z przepisami prawa Sąd czuwa nad prawidłowym przebiegiem postępowania sądowego, kieruje nim. Sąd dokonując odroczenia kolejnego posiedzenia bądź rozprawy kieruję się motywami ochrony dobra postepowania. Nie można powiedzieć, że Sąd specjalnie przewleka postępowanie sądowe, gdyż logiczne jest, iż strona ma prawo wniesienia do Sądu wyższej instacji skargi na przewlekłośc postępowania.

tak tak tylko czy ja jako oskarżyciel posiłkowy nie moge wiedziec dlaczego została przesunięta?

Została przesunieta, ponieważ Sąd tak zadecydował.

Chcesz wiedzieć więcej - udaj się do sądu i zagladnij do akt. Telefonicznie nikt nie powinien ci udzielić takiej informacji.

Szanowny Panie!
Oskarżyciel posiłkowy, zgodnie z przepisami prawa karnego jest stroną postępowania sądowego. Zgodnie z przysługującymi mu uprawnieniami ma prawo składać wnioski, ale Sąd nie jest zobowiązany informować go o przesunięciu rozprawy. Tak jak stwierdził to mój przedmówca, powinieneś udać się do Sądu i przeglądnąć akta, tam napewno będzie zarządzenie sędziego. Wtedy poznasz motywy przesunięcia rozprawy.
Pozdrawiam

Juz sie zapoznałam z aktami. Dziękuje.

Powrót