Przesyłanie loginu i hasła do konta po rejestracji w sklepie aspekt prawny

• Autor wątku Autor wątku gaultier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gaultier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Otrzymałem od klientki zarzut że po rejestracji w sklepie otrzymała w jednym mailu hasło i login do konta.

Cytat: Chciałam Państwa poinformować, ze nigdy jeszcze nie WIDZIAŁAM wpisanego przeze mnie hasła przy rejestracji na jakiejkolwiek stronie. Pierwszy raz zobaczyłam je w mailu od Państwa…

Po co przesyłają mi Państwo hasło, które sama wymyśliłam? Bardzo proszę, aby zwrócili Państwo uwagę na kwestię ochrony danych osobowych. Przecież podstawowa zasada – WYMYŚLONEGO PRZEZ UŻYTKOWNIKA HASŁA, UŻYTKOWNIK NIE POWINIEN NIKOMU UDOSTĘPNIAĆ, a Państwo przesyłają mi jasno zapisane moje hasło i to w jednym mialu z moim loginem. Porażka. Może to skutkować złożeniem skargi do GIODO. Jestem szczerze oburzona.

Chciałbym się zapytać czy gdzieś znajdują się wytyczne co do takiej korespondencji, dotychczas nie zwracałem na to uwagi, ale teraz zacząłem się zastanawiać.

Zasadniczo nie jest to karta z Pinem w jednej kopercie.

Pozdrawiam

Zasadniczo to tylko kiepsko napisane aplikacje (w tym stronki) trzymają hasła jawnym tekstem.

Wysyłanie ich mailem (niezaszyfrowanym) to też w ogólności kiepski pomysł.

pani napisał:
Chciałam Państwa poinformować, ze nigdy jeszcze nie WIDZIAŁAM wpisanego przeze mnie hasła przy rejestracji na jakiejkolwiek stronie. Pierwszy raz zobaczyłam je w mailu od Państwa…
Możesz jej odpisać, że widziała w takim razie naprawdę mało. To standardowy zabieg całkiem sporej ilości dużych cmsów. Hasło najpierw jest wysyłane do użytkownika, a dopiero potem szyfrowane i zapisywane w bazie. Nie widzę w tym nic szczególnego.
Po za tym to JEJ hasło zostało wysłane JEJ a nie innym osobom, więc tym samym zarzut bezpodstawny. Żadna osoba trzecia bowiem(nawet ty) tego hasła nie zobaczyła.

A ta wysyłka ma właśnie na celu oszczędzenie późniejszych problemów szanownej pani, gdy ta swojego super wymyślonego hasła po prostu zapomni.

Powrót