Przesyłka pobraniowa

• Autor wątku Autor wątku stefcio305
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefcio305

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam taki problem z przesyłką za pobraniem. Otóż została zamówiona, sprzedający ją wysłał już, ale osoba, która chciała owy przedmiot nie chce go. Przesyłka leży na poczcie i oczekuje na odbiór. Ja ze swojej kieszeni nie chce płacić za tą przesyłkę. Kontakt ze sprzedawcą jest nie miły, ponieważ jego nie interesuje to, że nie mam na to kasy i według niego mam za to zapłacić, a gdy zapytałem o zwrot pieniędzy to również go nie interesuje ta kwestia. Chciałbym chociaż zapłacić za zwrot kosztów zwrotu tzn. wysyłki powrotnej, ale nie wiem czy tak można tak zrobić nie odbierając tej przesyłki. Oczywiście zgłosiłem do allegro o zaistniałej sytuacji i liczę się z tym że dostanę ostrzeżenie. Dlatego poradźcie mi jak zwrócić tą przesyłkę.

Sprzedający to osoba prywatna? W takim razie masz obowiązek przesyłkę odebrać i zapłacić.

Mam nadzieję, że kupujący wyegzekwuje finalizację transakcji dla zasady; żebyś wiedział iż allegro to nie zabawa.

Jeśli paczka wróci do nadawcy masz na dzień dobry do zapłacenia koszty przesyłki w obie strony.

stefcio305 napisał:
Dlatego poradźcie mi jak zwrócić tą przesyłkę.

Generalnie nie pomagamy kombinatorom.

W ogóle jaki masz problem natury prawnej?

Ostatnia edycja:
Uważasz że jestem kombinatorem ? To gratuluję oceny .... Po opisie na allegro wygląda to na firmę a nie osobę prywatną.... Czyli mam rozumieć, że mam zapłacić za przesyłkę w dodatku zapłacić za wysyłkę w jedną i drugą stronę ? A zwrot za przedmiot w jaki sposób dostanę ?

Białe jest białe. Czarne jest czarne.

Kupiłem rzecz? Odbieram przesyłkę i płacę.

Kupiłem rzecz? Nie chce jej odebrać z poczty? Szukam sposobu na wymiganie się od odebrania przesyłki? Bez przesady - nie szukam, przecież to takie normalne.

Gratuluje podejścia do tematu.

Jak ustalisz wszystkie konieczne fakty to napisz raz jeszcze co i jak.

Człowieku... a może nie jestem w stanie za tą przesyłkę zapłacić ? Ale kogo to obchodzi przecież dla każdego najważniejsza kasa jest ... Chcę ją po prostu odesłać bez odbierania jeżeli w ogóle można tak zrobić ...

stefcio305 napisał:
Człowieku... a może nie jestem w stanie za tą przesyłkę zapłacić ? Ale kogo to obchodzi przecież dla każdego najważniejsza kasa jest ... Chcę ją po prostu odesłać bez odbierania jeżeli w ogóle można tak zrobić ...

To trzeba było:

a) nie zamawiać
b) przewidzieć, że płatnik może zrezygnować.

Nie chodzi o kasę tylko o zasady. Allegro to nie zabawa.

arturoooo napisał:
Nie chodzi o kasę tylko o zasady. Allegro to nie zabawa.
Jeśli zakup jest od przedsiębiorcy to nie widzę żadnego kombinowania. Przesyłkę możemy zamówić dla kogoś, jednak to my ponosimy odpowiedzialność.

Powrót