Przesyłka sądowa

• Autor wątku Autor wątku user752533
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user752533

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dziś dostałem awizo przesyłki z sądu którą mogę odebrac w kancelarii komorniczej. Mam na to 14 dni.To znaczy że sąd już wydał nakaz zapłaty i jeśli nie zapłace w 14dni to wchodzi komornik na konto? Pytam się bo w najbliższym tygodniu nie ma mnie u siebie w mieście a zdzwonić do kancelarii można po majówce.

Matheww napisał:
Dziś dostałem awizo przesyłki z sądu którą mogę odebrac w kancelarii komorniczej. Mam na to 14 dni.To znaczy że sąd już wydał nakaz zapłaty i jeśli nie zapłace w 14dni to wchodzi komornik na konto?
zapewne powód został zobligowany przez sąd o dostarczenie przesyłki przez komornika, zatem idziesz i odbierasz przesyłkę, po zapoznaniu się z zawartością, czyli jeżeli jest tam nakaz zapłaty to masz 14 dni na wniesienie sprzeciwu do sądu który wydał nakaz, 14 dni liczymy od odebrania listu, to samo tyczy się złożenia odpowiedzi na pozew jeżeli sąd wyznaczył taki termin,

To może być coś innego niż nakaz?

robinson21 napisał:
zapewne powód został zobligowany przez sąd o dostarczenie przesyłki przez komornika, zatem idziesz i odbierasz przesyłkę, po zapoznaniu się z zawartością, czyli jeżeli jest tam nakaz zapłaty to masz 14 dni na wniesienie sprzeciwu do sądu który wydał nakaz, 14 dni liczymy od odebrania listu, to samo tyczy się złożenia odpowiedzi na pozew jeżeli sąd wyznaczył taki termin,

A to ja tak przy okazji zapytam - komornik jakoś ustala, że pod danym adresem adresat rzeczywiście mieszka? Czy po prostu wrzuca awizo jak listonosz?

Matheww napisał:
Dziś dostałem awizo przesyłki z sądu którą mogę odebrac w kancelarii komorniczej.
Może też być tak iż pismo procesowe zostało zwrócone ze względu na zły adres. Wtedy powód zobligowany jest przez sąd na dostarczenie pisma dla pozwanego. Może dostarczyć osobiście (za pokwitowaniem odbioru) lub przez komornika (odpłatnie). Komornik ma większe możliwości na ustalenie adresu pozwanego. Tak że niekoniecznie to musi być nakaz zapłaty, może to być pismo procesowe.

rafmik napisał:
A to ja tak przy okazji zapytam - komornik jakoś ustala, że pod danym adresem adresat rzeczywiście mieszka? Czy po prostu wrzuca awizo jak listonosz?
To listonosz wrzuca awizo od komornika

Właśnie zalozylem konto na pisp. Przy roztrzygnieciu pisze brak podstaw art. 480 1 § 2 kpc. Wiec chyba to pozew. A co sie stanie jesli znow nie odbiorę pozwu?

Matheww napisał:
A co sie stanie jesli znow nie odbiorę pozwu?
idź człowieku odbierz ten polecony list a jak odbierzesz i zapoznasz się z zwartością, to w tedy pomyślisz co z tym zrobisz, jak nie odbierzesz to sąd może rozpoznać twoją sprawę pod twoją nieobecność i może być zasądzenie długu w całości a później może zjawić się komornik sądowy, nie ma co zgadywać.

Powrót