Przesylka z GIDT

• Autor wątku Autor wątku e__d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

e__d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam pewien problem. Nie było mnie dłuższy czas w domu i w skrzynce znalazłem polecony. Na poczcie dowiedziałem się, że to od GITD. Jednak minęły 2 tygodnie i list wrócił do nich. Co teraz? Czekać na drugi list miłosny? Czy mogą od razu skierować sprawę do sądu? Jak to jest?

RE: fotoradary nowy temat - 2

Nic nie mogą...tzn. GITD "spróbuje" jeszcze raz doręczyć Ci ten list/przesyłkę a jeśli będziesz "mądry" to ponownie nie odbierzesz (wszak nie masz takiego obowiązku)... będziesz tak czynił za każdym razem widząc na kopertach pieczątki GITD lub "straży" wszelakich....

Ostatnia edycja:
e__d napisał:

Nie, w postepowaniu administracyjnym list nieodebrany uznaje sie za doreczony

III SA/Gd 411/14 - Wyrok WSA w Gdańsku z 2014-09-04
W art. 44 k.p.a. ustawodawca przyjął tzw. fikcję prawną doręczenia, co oznacza, że w przypadku wypełnienia wszystkich zawartych w tym przepisie przesłanek - pomimo niepodjęcia pisma przez adresata – doręczenie przyjmuje się za skuteczne z upływem ostatniego (czternastego) dnia złożenia pisma w placówce pocztowej. Pierwszą przesłanką warunkującą skuteczne doręczenie w tym trybie jest przechowanie pisma przez oznaczony czas w placówce pocztowej (w przypadku doręczenia pisma przez operatora pocztowego). Drugą przesłanką jest natomiast umieszczenie zawiadomienia o pozostawieniu pisma wraz z informacją o możliwości jego odbioru w terminie siedmiu dni w placówce pocztowej, w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy nie jest to możliwe w drzwiach mieszkania adresata albo jego biura lub innego pomieszczenia, w którym adresat wykonuje swoje czynności zawodowe, bądź w widocznym miejscu przy wejściu na posesję adresata. Należy podkreślić, że tylko w przypadku ziszczenia się tych dwóch przesłanek łącznie doręczenie w tym trybie może być uznane za skutecznie dokonane, w postaci prawnego skutku doręczenia (domniemania doręczenia).

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.
Moim zdaniem jeśli nawet masz rację to powstaje pytanie jak "doręczony" zostanie mandat kierowcy (sprawcy wykroczenia) jeśli go "nie podpisał"? Co więcej jeśli nawet ITD lub "strasz" uzna, że list/przesyłka została doręczona to na jakiej podstawie skieruje sprawę do sądu "za nie wskazanie" skoro kierowca/sprawca nawet nie wiedział (bo nie odebrał), że ma taki obowiązek i wobec kogo (ITD, "strasz")...
Unikniecie odbioru korespondencji jest bardzo istotne dla procedury ponieważ nie dochodzi do złożenia "żądanie uprawnionego organu, komu powierzył" jak nakazuje Art 78 PoRD. Nie mogą wtedy próbować ukarać za niewskazanie!!! GITD lub "strasz" nie może uruchomić całej procedury ukarania kierowcy/sprawcy wykroczenia nie tylko za prędkość ale i za niewskazanie bo jak na razie się go jeszcze skutecznie nie zapytali. Jak ich 12 miesięcy tak się pozwodzi to się przedawni i upiecze. To jest jedna ze skuteczniejszych metod bronienia się zwłaszcza przed ITD.

zibi_69 napisał:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą.

To WSA dal taka wykladnie ;)

zibi_69 napisał:
(sprawcy wykroczenia)

Wykroczenie nie podlega pod k.p.a, bo nie jest sprawa administracyjna, tylko pod k.w.

Natomiast powyzsze zasady dotycza ITD, ktory jest organem administracji publicznej - dlatego tez wskazalem orzeczenie dotyczace tego organu

Czyli wg prawa dostałem pisemko od GITD. To co teraz będzie?

Proponuje sie dowiedziec w organie co to i zajrzec do akt sprawy, aby nie przepadl termin np. na odwolanie

Podejrzewam, że to zdjęcie z początku roku, bo wtedy wydawało mi się, że coś mi błysnęło na skrzyżowaniu. Pewnie dali mi quiz ABCD. Jeśli tak, to jakie kroki mogą zrobić teraz?

Trzeba ustalić, czy sprawa administracyjna, czy wykroczenie - to na poczatku

e__d napisał:
Czyli wg prawa dostałem pisemko od GITD. To co teraz będzie?

Niczego nie "dostałeś"...nadal uważam, że nie powinieneś odbierać czegokolwiek z ITD ani się "zgłaszać" w celu ustalenia czy to " sprawa administracyjna, czy wykroczenie". Jeżeli to zrobisz to ITD ma otwartą drogę żeby Cię ukarać mandatem! Brak reakcji z Twojej strony (bo przecież nie odebrałeś przesyłki) nie pozwali ITD na wszczęcie wobec Ciebie postępowania mandatowego. O ile nie masz firmy transportowej to ITD właściwie nie ma powodu, żeby prowadzić inne działania administracyjne wobec Ciebie!

Odbierz przesyłkę/zgłoś się sam a umożliwisz ITD ukaranie Cię mandatem!!!

zibi_69 napisał:
nie pozwali ITD na wszczęcie wobec Ciebie postępowania mandatowego.

Pod warunkiem, że nie jest to przesyłka w postępowaniu administracyjnym - patrz orzeczenie wpis #3

Witam. Czy coś w temacie egzekwowania przez itd wykroczeń się zmieniło ? Jak wygląda sprawa zdjęcia z przodu pojazdu gdzie na 99% jest widoczna twarz kierowcy który jest współwłaścicielem auta? Czy sprawa jest z góry przegrana? Czy itd ma możliwości sprawdzenia zdjęcia w innych instytucjach i porównania ze zdjęciem z fotoradaru i zginąć że ma sprawcę wykroczenia i wystąpić do sądu o ukaranie? Jak to wygląda.

Powrót