Przesyłka za pobraniem

• Autor wątku Autor wątku kacper125687
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper125687

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry. Otóż lutego b.r. zamówiłem na stronie amazonka.pl płytę O.S.T.R.- Tylko dla dorosłych(za pobraniem). Pisało na stronie produktu, że towar jest sprowadzany i okres realizacji trwa 2 miesiące. Wiedziałem, że nie dostane tej płyty, bo jej produkcja została wstrzymana. Jednak producent wznowił ją wczoraj. Kontrahent od razu dał zlecenie do realizacji. (wczoraj) o godzinie 18 dostałem mail, że towar został wysłany. A na stronie kuriera UPS już o 15 zamówienie zostało przetworzone:gotowe dla UPS. Tak naprawdę produkt powinien przyjść do mnie 8 kwietnia. A przyjdzie zapewne jutro, jeśli w ten dzień pracuje UPS.

1.Czy mógłbym odstąpić od zamówienia, nie odbierając przesyłki?
2.Musze zapłacić koszt przesyłki w obie strony jeśli nie będę chciał produktu?
3.Mogę odstąpić od niej bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni?

1. Nie
2. Tak
3. Raczej tak (jeśli nie rozpakujesz płyty i jeśli nie będzie od razu pozbawiona folii, ale szczegółów szukaj w regulaminie serwisu.

Witam,
w środę tj. 4 lutego br zamówiłam na allegro tablet. Ponieważ zależało mi na szybkiej wysyłce towaru zadzwoniłam w tej sprawie do sprzedającego, który poinformował mnie, że aby przesyłkę wysłano jeszcze dziś najlepiej wybrać opcję "za pobraniem". Tak też zrobiłam, narażając się na nieco wyższą opłatę niż zwykle przy płatności z góry. W piątek dostałam wiadomość e-mail, że przesyłka została dostarczona firmie kurierskiej, co oznacza, że do mnie paczka dotrze dopiero w poniedziałek, gdy ja już będę na wakacjach! W związku z powyższym: co z przesyłką, której nie będę w stanie odebrać? Kto poniesie koszty transportu? Sprzedawca "zasugerował" (droższą) przesyłkę pobraniową i nie dotrzymał słowa o szybkiej wysyłce towaru. Tablet chciałam zabrać na wakacje, ale w tej sytuacji nie będzie mi już potrzebny? Jak powinnam rozwiązać teraz ten problem?

zuza8311 napisał:
i nie dotrzymał słowa o szybkiej wysyłce towaru.
A jaki termin podał? Jaki był termin realizacji na aukcji?

termin to 4 dni (w ciągu 3 dni wysyłka i 1 dzień na dostawę od przewoźnika)

Zatem gdzie masz tutaj brak dotrzymania słowa??

uważasz zatem, że sprzedawca jest w 100% uczciwy? Uczciwe jest to, że zaproponował najdroższy sposób przesyłki w zamian za spakowanie i wysłanie towaru jeszcze tego samego dnia, a potem wysyła paczkę po 2 dniach? Tym bardziej, że w formularzu dostawy dodatkowo poprosiłam o szybką wysyłkę i przypomniałam o naszej telefonicznej rozmowie.
Co teraz? Nie jestem w stanie odebrać tej przesyłki, bo jak już pisałam jutro wyjeżdżamy! Jeśli nie odbiorę jej wcale i wróci do nadawcy - rozumiem, że mogę zostać obciążona dodatkowymi kosztami za transport (i to w obie strony w najdroższej opcji). Na sąsiadów nie mogę liczyć.
Proszę o poradę, jak najkorzystniej rozwiązać ten problem.

zuza8311 napisał:
w obie strony w najdroższej opcji "za pobraniem"
Co do opłaty za pobranie, to jeżeli paczkę wysłano Pocztą, to w razie zwrotu wychodzi taniej - jak za normalną paczkę w dwie strony. Pewnie u innych firm jest podobnie.
Zwrot przesyłki - jak pobrana opłata za usługę odpowiednio do masy i rodzaju nadanej przesyłki
Pobranie - podlega zwrotowi opłata za usługę dodatkową wniesiona w momencie nadania przesyłki

Powrót