PRZESZUKANIE U MAŁOLETNIEGO / NIELETNIEGO

• Autor wątku Autor wątku rafalu20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rafalu20

rafalu20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
WITAM
CZY POLICJANCI PRZEKROCZYLI SWOJE UPRAWNIENIA LUB NIE DOPEŁNILI OBOWIĄZKÓW?
SYTUACJA WYGLADAŁA TAK:
Policjanci przyjechali na przeszukanie. W domu zastali tylko "Kowalskiego" czyli osobę u kórej mieli dokonać przeszukania - nie było jego rodziców. "KOWALSKI" MIAŁ UKOŃCZONE 17 LAT, ALE NIE MIAŁA JESZCZE 18 LAT. Oczywiście pokazali nakaz przeszukania, poinformowali o celu przeszukania itd itp. KOWALSKI wskazał swój pokój po czym w pokoju tym dokonano przeszukania, podczas którego zabezpieczono przedmioty pochodzące z przestępstwa oraz komputer z nielegalnym oprogramowaniem.
KOWALSKI został zatrzymany do wyjaśnienia.
Czy w takiej sytuacji policjanci powinni przybrać osobe dorosłą do udziału w przeszukaniu czy nie?
Proszę o podanie podstaw prawnych do udzielonych odpowiedzi
Z góry dziękuję

Jeżeli osoba u której prowadzone są uczynności przeszukania żąda i wskazuje osobę, którą chce przybrać do tej czynności a nie zakłóci to toku tych czynności to przybiera sie taka osobę. Zapis taki jest zresztą w protokole przeszukania. Ukończone 17 lat - to osoba odpowiadająca karnie a więc i taka w stosunku do której wykonuje się wszystkie czynności procesowe bez potrzeby i pomocy opiekunów prawnych.
W rozdziale 25 kpk jest mowa o przeszukaniu a art.10 par.1 kk o wieku.

dzięki, też tak myślę jak i Ty ale
napisałeś: Ukończone 17 lat - to osoba odpowiadająca karnie a więc i taka w stosunku do której wykonuje się wszystkie czynności procesowe bez potrzeby i pomocy opiekunów prawnych.
co do pierwszej części to nie mam wątpliwości bo rzeczywiście jest to w art.25 kk ale skąd się bierze się taka interpretacja z 2 części tego zdania, bo przeczytałem już wszystkie komentarze i nie mogę tego nigdzie znaleźć, a poprostu muszę to komuś na papierze pokazać.

poczytaj ustawę w sprawach nieletnich... bodajże (mówię z pamięci) art 2 mówi kogo ona dotyczy (i w jakim wymiarze)... a art. 38 lub 39 stanowi o przesłuchaniu nieletniego przez Policję i kto powinien by przy tym obecny...

dzęki
wszystko pięknie ładnie tylko nie wiem czy zauważyłeś że tu nie chodzi o PRZESŁUCHANIE tylko o PRZESZUKANIE

Policja przeszukać może nawet pod nieobecność domowników , wyważając drzwi .

Powrót