przeterminowane zadłużenie karty kerdytowej

• Autor wątku Autor wątku kasia lubin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia lubin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 10 lat temu miałam kartę kredytową. Przedwczoraj bank przysłał mi pismo listem zwykłym o zamiarze sprzedaży mojego przeterminowanego zadłużenia wynikającego z użytkowania karty, funduszowi sekularyzacyjnemu. Nie ma mowy ani o wysokości zadłużenia, ani też kiedy ono powstało.Jest tylko informacja o nr tel do działu windykacji banku i info o możliwości rozłożenia na raty. Mam na decyzję 14 dni.

Jak to mówią olej sprawę, możesz wysłać pismo informujące, iż dług jest przedawniony i uchylasz się od zapłaty. W przypadku wystąpienia na drogę sądową zarzut przedawnienia podniesiesz przed Sądem. Ubiegając Twoje następne pytania, to nie koniec "zabawy" bo dług istnieje, możesz być wpisana w KRD. Bank sprzeda wierzytelność FW a ta zapewne wystąpi na drogę sądową. Musisz pamiętać o pilnowaniu korespondencji poleconej do Ciebie.

A jak jest z bankowym tytułem egzekucyjnym, dziś coś takiego znalazłam. Był wydany ponad 7 lat temu,była nieskuteczna windykacja bo ponad 2 lata nie miałam pracy.

Od umorzenia egzekucji komorniczej bieg przedawnienia biegnie na nowo czyli 10 lat. Jak komornik znowu wznowi egzekucję lata liczą się ponownie.

BTE nie ma powagi rzeczy osądzonej. W związku z tym okres przedawnienia po umorzeniu egzekucji prowadzonej na podstawie BTE wynosi 3 lata.

Powrót