Przetrzymywanie sprzętu przez serwis

• Autor wątku Autor wątku teflon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teflon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
1.10.22 przekazałem do naprawy w serwisie pogwarancyjnym niedziałająca konsolę (nagle przestała się włączać). Do tego momentu nie udało mi się uzyskać informacji odnośnie naprawy, 3 tygodnie temu wystąpiłem o zwrot sprzętu, którego nadal nie otrzymałem. Serwis prowadzi mój daleki znajomy, przy przekazaniu nie spisywaliśmy żadnego protokołu, ale posiadam całość korespondencji na messenger. Przez ponad 2 miesiące ani razu nie skontaktowano się ze mną, to ja musiałem się dopytywać o status i cały czas byłem zbywany, ostatnio moje zapytania pozostają bez odpowiedzi. Na żadnym etapie nie dostałem informacji o orientacyjnej wycenie. Nie wiem co uległo uszkodzeniu, ponoć coś było przy nim robione (nie wiem co), ale w dalszym ciągu nie działa - otrzymałem jasną informację, że sprzęt nie zostanie naprawiony. Sprzęt miał być mi już kilkukrotnie zwrócony, miał być wysyłany InPostem itp, ale znajomy ma ciągle jakiejś problemy. Podejrzewam że albo mój sprzęt gdzieś zniknął, albo doszło do uszkodzeń w trakcie naprawy. Pytania mam dwa:
- jak odzyskać sprzęt? Mam zamiar wezwać znajomego do zwrotu poprzez messengera, wyznaczając mu nieprzekraczalny termin (środa 7.12.2022). Czy takie wezwanie powinienem wysłać pocztą? I jaki termin powinienem wyznaczyć?
- jeśli w trakcie naprawy doszło do uszkodzeń, to czy mogę rościć sobie prawo do pokrycia kosztu ich naprawy? Mam zamiar poprosić o udokumentowanie prac, jakie zostały przeprowadzone, aby drugi serwis był w stanie ocenić prace poprzedniego.
Dodam że konsola została przeze mnie kupiona używana (jeszcze na gwarancji), ale posiadam paragony itp.

Powrót