Przetwarzanie danych mimo braku zgody

• Autor wątku Autor wątku pozwanyprzezbank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pozwanyprzezbank

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Witajcie.

Od kilku tygodni byłem nękany telefonami od jednej z firm, zajmującej się sprzedażą usług telewizyjnych i internetowych. Pytali o jakąś obcą osobę, której nawet nie znam. Za każdym razem odpowiadałem, że numer należy do kogoś innego i chyba mnie z kimś pomylili. Przepraszali i powiedzieli, że usuną numer ze swojej bazy.

Po dwóch dniach znowu telefon i znowu pytanie o tę samą osobę. Powiedziałem po raz kolejny, że ja, to nie osoba, która figuruje w ich bazie danych. Pracownik po raz kolejny powiedział, że wykasował mój numer i przeprosił.

Jeszcze tego samego dnia napisałem do tej firmy poprzez portal Facebook z prośbą o kategoryczne usunięcie moich danych, gdyż ciągle jestem nękany telefonami. Osoba zarządzająca stroną powiedziała, że wykasowała mój numer. Na moje pytanie, czy skoro jedna osobą zrobiła to już wcześniej, to chyba mój numer powinien zostać usunięty z bazy danych - już nie potrafiła odpowiedzieć.

Jak łatwo można się domyśleć, dzień później ponownie był telefon z ofertą sprzedaży.

Napisałem skargę. Osoba decyzyjna przeprosiła mnie za całe zajście i wyjaśniła, że moja pierwsza, druga oraz trzecia prośba o usunięcie danych nie została spełniona. Nie wyjaśniła czemu. Zrobiono to dopiero po tygodniu, w odpowiedzi na moją skargę wysłaną mailem.

Czy według prawa, operator powinien niezwłocznie wykasować dane na moją prośbę?

Czy GIODO to odpowiednia instytucja, do której mogę napisać zażalenie na działanie operatora?

No w sumie to niby tak :)
Nr telefonu nie jest daną osobową? Przedstawiłem się im z imienia i nazwiska.

Firma, która prowadzi tego rodzaju działalność łamie art.172 prawa telekomunikacyjnego, który ma nawet szerszy zakres obowiązywania od ustawy o ochronie danych osobowych, niezależnie od tego - w tym kontekście nr telefonu należy uznać za informację o charakterze danych osobowych, ponieważ sam kontekst polega na nawiązaniu kontaktu, jako jeden z etapów potencjalnego zawarcia umowy - ściśle związanego z dokonaniem identyfikacji.

UKE za podobnego rodzaju naruszenia nakładał kary finansowe,
za:
(...)wykonywanie połączeń telefonicznych, w trakcie których oferowane były usługi świadczone przez Spółkę oraz uzgadniany był termin wizyty przedstawiciela Spółki, do użytkowników końcowych, którzy nie wyrazili zgody określonej w art. 172 Pt w związku z art. 174 Pt. (...)

niestety w "śmiesznych" wysokościach. Niezależnie od powyższego GIODO powinno zająć się tego rodzaju sprawą - problem w tym, GIODO jeszcze przez kilka miesięcy nie będzie dysponowało prawem nakładania kar, obecnie może co najwyżej nakazać usunięcie danych lub poinformować organy ścigania.

Bo wiecie, nie straciłem na tym nic i o żadne zadośćuczynienie mi nie chodzi. Chodzi tylko o zasadę, że mimo moich próśb, nie dostosowali się do mojego żądania już przy pierwszej rozmowie.

Poczytałem trochę i wysłałem im maila, aby przedstawili mi protokół zniszczenia danych.

nr telefonu należy uznać za informację o charakterze danych osobowych, ponieważ sam kontekst polega na nawiązaniu kontaktu, jako jeden z etapów potencjalnego zawarcia umowy - ściśle związanego z dokonaniem identyfikacji.
W tym przypadku chyba jednak nie, skoro:
Pytali o jakąś obcą osobę, której nawet nie znam
Najwyraźniej inna osoba (ich klient?) podał taki numer kontaktowy. I tylko on może go skorygować, bądź ewentualnie zażądać zakończenia przetwarzania swoich danych.

Powrót