Przetwarzanie danych osobowych strona KRPU.pl

• Autor wątku Autor wątku Daniel.O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel.O

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry,
piszę odnośnie portalu KRPU.pl prowadzonego przez firmę Piotr Klempka Consulting która wykorzystuje dane z portalu KRZ które są powszechnie darmowe i dostępne po czym umieszcza je na swojej stronie KRPU.pl czerpiąc korzyści materialne za subskrypcje.
I moje pytanie brzmi jako osoba fizyczna nigdy nie wyraziłem zgody na rozpowszechnianie danych osobowych ww firmie i czy jest to legalne. Napisałem bezpośrednio do firmy powołując się na art. 23 ust. 1 pkt.2 w następstwie art.26 ust. 1 pkt.4 o ochronie danych osobowych oraz po części na artykuł 287. [Oszustwo komputerowe]
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Pytanie brzmi czy mam tutaj rację, czy być może szukam igły w stogu siana, aczkolwiek wydaje mi się iż jako osoba fizyczna a nie spółka czy JDG zgodnie z RODO nie ma możliwości przetwarzać, gromadzić czy rozpowszechniać moich danych.

Oczywiście strona odniosła się iż nie usuwa danych ze strony.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Daniel

Zakładam iż ww. portal nie sprzedaję danych osobowych tylko dostęp do portalu, na którym są "jakieś" treści. Akceptując regulamin, zgadza się Pan na naliczenie opłat za cżłonkostwo. Jak Pan sam stwierdził dane zawarte na portalu są powszechnie darmowe i dostępne. Nie ma tu mowy o oszustwie.

Powrót