Przewlekłość postępowania

• Autor wątku Autor wątku lukien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
mam problem związany z bezczynnością/przewlekłością postępowania, które w uproszczeniu miało następujący przebieg:
  • w dnu 03.05.2023 r. złożyłem podanie zawierające wniosek o wszczęcie postępowania
  • w dniu 10.09.2023 r. złożyłem skargę na bezczynność organu I instancji do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
  • w dniu 06.12.2023 r. została wydana decyzja przez organ I instancji prowadzący postępowanie
  • w dniu 29.12.2023 r. zostało złożone przez mnie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego na wydaną decyzję przez organ I instancji
  • w dniu 18.01.2024 r. Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło zaskarżoną decyzję i przekazało ją do ponownego rozpatrzenia organowi I instancji.
  • w dniu 19.01.2024 r. została rozpatrzona skarga na bezczynność i zakończyła się wyrokiem w którym stwierdzono, że nastąpiła bezczynność postępowania z rażącym naruszeniem prawa i organ prowadzący postępowanie został zobowiązany do załatwienia mojego wniosku z dnia 3 maja 2023 roku w terminie trzydziestu dni od dnia otrzymania prawomocnego wyroku wraz z aktami sprawy. Wyrok został wysłany 12.02.2024 r. Z uzasadnienia wyroku wynika, że w momencie orzekania Sąd nie dysponował informacją o wydaniu decyzji przez organ I instancji w dniu 06.12.2023 r.
I w związku z tym mam pytanie. Z uwagi na dalszą rażącą przewlekłość postępowania chciałbym złożyć znowu Skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, jednakże mam problem z interpretacją prawną i nie wiem który wariant jest prawidłowy:
  • skoro 18.01.2024 została wydana decyzja kasacyjna przez SKO i nastąpiło przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia przez organ I instacji, zaś Wojewódzki Sąd Administracyjny wydając wyrok 19.01.2024 zobowiązał organ do załatwienia mojego wniosku w przeciągu 30 dni to należy uznać, że organ wydając decyzję w dniu 06.12.2023 r.. (o której Sąd wydając wyrok najprawdopodobniej nie wiedział) spełnił ten punkt wyroku i znowu muszę składać skargę na przewlekłość postępowania.
  • organ I instancji wyrokiem jest zobowiązany do załatwienia sprawy w ciągu 30 dni od uprawomocnienia wyroku Sądu, pomimo decyzji kasacyjnej samorządowego Kolegium Odwoławczego wydanej w między czasie i w przypadku braku załatwienia sprawy w terminie określonym wyrokiem należy złożyć skargę na organ z żądaniem wymierzenia grzywny z art. 154 p.p.s.a
  • z uwagi na powagę rzeczy osądzonej nie ma potrzeby wydawania przez Wojewódzki Sąd Administracyjny znowu wyroku ze stwierdzeniem bezczynności/przewlekłości postępowania i jest inny sposób na wyegzekwowanie wydania decyzji możliwe szybko

Do tego momentu prowadziłem sam sprawę zgodnie z poradnikami z forum, ale na obecnym etapie utknąłem i nie znalazłem odpowiedzi na powyższe pytanie ani w innych tematach, ani w orzecznictwie sądów. :rolleyes:

Powrót