przewóz kremów z ekstraktem pijawek lekarskich z Ukrainy

• Autor wątku Autor wątku henek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henek23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam jestem nowy nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę o tej sprawie ale sytuacja wygląda następująco

Około 2-3 tygodni mój znajomy przewoził przez granicę Ukrainsko-Polską parę kremów i maści z niby domieszką pijawek lekarskich.Nasze super władze graniczne znalazły w samochodze (podkreślam że nie schowane !!) tylko na wierzchu w bagażniku w samochodzie.Parę kremów i maści właśnie z domieszką bądz jakimś tam ekstratem piajwek lekarskich.Celnik towar skonfiskował wystawił wycenę całość wyszła aż 35 złotych !! w przeliczeniu na polskie normy celne i prawne.A koszt takiej maści u naszych wschodnich sąsiadów wyniosła ok30 hrywien tojest w przeliczniku 5 polskich złotych.
Oczywiście mandatu nie przyjął tylko sprawa natychmiast została zgłoszona do sądu.Mówie że maści są około 40-50 gramowe w tubakach.

Na różnych stronach internetowych min.na allegro można bez problemu kupić te same maście bez zadnego problemu !!!

co radzicie jak sprawa wygląda pod kątem expertów ?!!

Proszę o pomoc

1. parę opakowań znaczy ile?
2. "skonfiskował wystawił wycenę" - nie rozumiem tego zdania - jaśniej proszę
3. sprawa poszła do sądu z jakiego tytułu ?

odp 1.chodzi mianowicie o 7 opakowań po 75 ml

odp 2..urzad celny w Przemyślu zarekwirował towar wystawiając koszt całego przedsięwzięcia "na 35 polskich złotych"

odp 3. "ochrona przyrody "

składniki lub pochodne extraktów tych maści - żółć niedźwiedzia oraz pijawka medyczna (lekarska) i oto się dowalili :D

henek23 napisał:
odp 1.chodzi mianowicie o 7 opakowań po 75 ml

odp 2..urzad celny w Przemyślu zarekwirował towar wystawiając koszt całego przedsięwzięcia "na 35 polskich złotych"

odp 3. "ochrona przyrody "

składniki lub pochodne extraktów tych maści - żółć niedźwiedzia oraz pijawka medyczna (lekarska) i oto się dowalili :D

na osobe można wziasc 5 medykamentów a osob bylo 2 wiec 7 z 10 sztuk zostało zabranych przez celników z Podkarpacia

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
i co nikt nic śie nie wypowie na ten temat ?

Powrót