Przewóz psa w TLK

• Autor wątku Autor wątku Falsetto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falsetto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam, mam pytanie odnośnie przejazdu wagonem sypialnym w pociągu TLK ze zwierzęciem. Jak wygląda kwestia zostawiania przez psa sierści na podłodze gdzie leży bo przecież ciężko tego uniknąc, ponieważ dzisiaj podczas wsiadania konduktor poinformował mnie, że nie wysiądę z pociągu dopóki tego nie posprzątam, a przecież za coś płacę te 15 zł za przejazd psa i 250zł za przedział sypialny. Pies oczywiście ma smycz, kaganiec oraz koc na którym leży. I czy konduktor ma prawo pozbawić mnie możliwości wyjścia z wagonu? Jak w takiej sytuacji reagować? dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Te 15 złotych nie płacisz za sprzątanie wagonu. To jest opłata za przewóz psa.
Analogicznie - korzystanie z komunikacji miejskiej, nie jest równoważne z naśmieceniem w niej, bo przecież zapłaciłeś. 250 zł za miejsce sypialne to opłata za opcję większego komfortu.

§ 28 pkt 6

Obowiązuje Przewóz psa i innych zwierząt - www.intercity.pl

Ostatnia edycja:
wittka napisał:
Te 15 złotych nie płacisz za sprzątanie wagonu. To jest opłata za przewóz psa.
Analogicznie - korzystanie z komunikacji miejskiej, nie jest równoważne z naśmieceniem w niej, bo przecież zapłaciłeś. 250 zł za miejsce sypialne to opłata za opcję większego komfortu.

§ 28 pkt 6

Obowiązuje Przewóz psa i innych zwierząt - www.intercity.pl
Czyli rozumiem, że wsiadając w zimie do pociągu czy autobusu mam obowiązek posprzątania po sobie jak naniosę trochę śniegu i kierowca może nie wypuścić 100 osób dopóki nie będzie posprzątane?

loco1 napisał:
Przeczytałeś treść pod podanym linkiem?

Zapoznałem się z treścią przed zadaniem pytania i jedyne co znalazłem to informacje o przeszkadzaniu podróżnym czeo mój pies nie robi oraz zakazie przebywania m.in. na łóżku. Prosiłbym o wskazanie punktu który zakazuje przebywania psa na podłodze, gdzie może mu spaść 5 włosów na podłogę. I czy muszę posprzątać po sobie w przypadku gdy podczas spania wypadną mi włosy, bo absurdem wydaje mi się fakt, że mam ponosić odpowoedzialność za rzeczy których nikt nie uniknie.

Falsetto napisał:
Zapoznałem się z treścią przed zadaniem pytania i jedyne co znalazłem to informacje o przeszkadzaniu podróżnym czeo mój pies nie robi oraz zakazie przebywania m.in. na łóżku.
A poniższego nie znalazłeś?

6. Podróżny odpowiada za stan sanitarny przedziału, w którym przewozi zwierzęta. Nie mogą one zakłócać spokoju w wagonie, a szczególnie ciszy nocnej, w przeciwnym wypadku stosuje się przepisy ust. 7.
oraz
8. Jeżeli Podróżny naruszy przepisy o przewozie zwierząt, określone w ust. 1-7, oprócz ewentualnych należności taryfowych jest zobowiązany uiścić opłatę dodatkową ustaloną na podstawie rozporządzenia MI z dnia 20 stycznia 2005 r. W razie odmowy uregulowania należności konduktor wystawia wezwanie do zapłaty.
Na najbliższej stacji Podróżny wraz ze zwierzęciem zobowiązany jest opuścić pociąg.

loco1 napisał:
A poniższego nie znalazłeś?

oraz

Ok a co z moim pytaniem odnośnie wejścia do komunikacji miejskiej w zimie i moimi wypadającymi włosami? Za co w takim razie ludzie zajmujący się sprzątaniem pociągów dostają wynagrodzenie?

Falsetto napisał:
Ok a co z moim pytaniem odnośnie wejścia do komunikacji miejskiej w zimie i moimi wypadającymi włosami?
Zapoznaj się z regulaminem konkretnego przewoźnika
Falsetto napisał:
Za co w takim razie ludzie zajmujący się sprzątaniem pociągów dostają wynagrodzenie?
A co Cię to obchodzi?

loco1 napisał:
Zapoznaj się z regulaminem konkretnego przewoźnika
A co Cię to obchodzi?

Tak myślałem, że zamiast dostać konkretną odpowiedź na wszystkie pytania i zakończyć temat zacznie się licytacja i chęć zamiast pomocy to wymyślania rzeczy odbiegających od tematu. Proszę moderatora o zamknięcie tematu.

loco1 napisał:
A na jakie pytanie nie otrzymałeś odpowiedzi?

"I czy konduktor ma prawo pozbawić mnie możliwości wyjścia z wagonu? Jak w takiej sytuacji reagować?"

Falsetto napisał:
Za co w takim razie ludzie zajmujący się sprzątaniem pociągów dostają wynagrodzenie?
Za to, żeby wagon po pierwszych pasażerów przyjechał czysty, nawodowany i wyposażony w akcesoria toaletowe. Do momentu dotarcia wagonu do stacji końcowej, czystość i wyposażenie wagonu są zależne od pasażerów - a jak to wygląda, większość z nas wie.

Ostatnia edycja:
Powrót