Przybrany dziadek, ojczym

• Autor wątku Autor wątku Yokashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yokashi

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam!

Moje pierwsze pytanie brzmi: czy sporządzając umowę darowizny między moim ojcem a jego ojczymem (mój przybrany dziadek), mój ojciec zapłaci jakiś podatek? Jeśli jego ojczym go nie przysposobił, to podatek może być?

Drugie pytanie: czy prawnie występuje jakiś stopień pokrewieństwa między mną a przybranym dziadkiem? Czy jeśli taka osoba upoważniania mnie do załatwienia sprawy, to czy jestem zwolniona z opłaty skarbowej za pełnomocnictwo czy nie?
Zwolnienie są podobno wstępni, zstępni, rodzeństwo, małżonkowie i właściwe organy..... Czy i na jakich zasadach jestem zstępną takiego Pana (babcia wyszła po raz drugi za mąż, ten "dziadek" nigdy nie będzie moim dziadkiem)?
A czy mój ojciec też w jakiś sposób zyskuje, jakby ten gościu chciał mu zapisać spadek etc.?

Ostatnia edycja:
1. Niestety z tego, co piszesz ("ojczym go *nie* przysposobił") nie jest dla mnie jasne: czy ktokolwiek kogos formalnie przysposobil?

2. Ogolnie jednak art. 121 § 1 KRO mówi: Przez przysposobienie powstaje między przysposabiającym a przysposobionym taki stosunek, jak między rodzicami a dziećmi.

§ 2. Przysposobiony nabywa [ takze - przyp. JB ] prawa i obowiązki wynikające z pokrewieństwa w stosunku do *krewnych* przysposabiającego.

A żeby przysposobić kogoś,to trzeba do Sądu pójść+ I jeśli ten przybrany dziadek przysposobi mego ojca, automatycznie będę ja przysposobiona,będzie prawnie występowała więź między mną a tym przybranym dziadkiem? I wtedy np. idąc gdzieś do urzędu i załatwiając sprawy za tego dziadka,będę zwolniona z opłaty za pełnomocnictwo?

Powrót