Przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny, a alimenty notarialne

• Autor wątku Autor wątku Benja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Benja

Użytkownik
Odpowiedzi
213
Witam,

rzeczy ma się tak (spróbuję to jakoś skrócić...):

1. z mężem rostałam się w maju ub.roku, w tym samym miesiącu opuściłam jego mieszkanie.

2. z uwagi na fakt, iż przeciwko mężowi toczy się postępowanie z art 207 czekam ze złożeniem pozwu rozwodowego do końca sprawy i uprawomocnienia się wyroku - żeby krócej się szarpać o orzeczenie o winie.

3. pan mąż 'wyparował', nie łoży i nie łożył nigdy, od rozstania, ani na dzieci, ani na mnie, mimo iż z powodu jego wyborów to ja rzuciłam szkołę i nie mogłam pracować (3ka dzieci, 2ka małych, mąż za granicą,w systemie 5tyg.pracy, 6 dni w domu), efekt taki, że zostałam na przysłowiowym lodzie.

4. Od grudnia 2014 (ponieważ sypało się znacznie wcześniej) mam podpisany akt notarialny w którym mąż zobowiązuje się do płacenia aliemntów na dzieci, których nie płaci (z uwagi na kwotę i fakt, że prędzej czy później będzie to z czego ściągnąć nie chcę orzekać alimentów wyrokiem sądowym, więc FA odpada)

5. zarobki męża, jeśli to ma jakieś znaczenie - ok 2000 euro/mc

w związku z powyższym - czy w takiej sytuacji mogę skierować do sądu pozew o przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny - nie mam tu na myśli dzieci, bo ich potrzeby zabezpieczone są aktem, który podpisał (przynajmniej teoretycznie), chodzi mi o zabezpieczenie swojej sytuacji materialnej.

a) czy ewentualny wyrok w w/w sprawie nie unieważni postanowień aktu?

b) jesli mozliwe jest wystapienie z takim pozwem, to czy w rzadaniu moge zawrzec daty wsteczne tj. czy moge rzadac wyrownania za okres, od ktorego on faktycznie nie placic?

c)jak w praktyce traktowany jest taki wyrok przy windykacji - czy jako swiadczenie alimentacyjne (czyli to pierwsze w kolejnosci do windykacji), czy jako zwykla wierzytelnosc?

d) czy FA wyplaca swiadczenia na podstawie takiego wyroku, czy tylko i wylacznie w oparciu o wyrok o alimentach ?

dzieki za pomoc!

nikt, nic? serio?
na prawde prosze o pomoc, bo sprawa dla mnie dosc trudna i bardzo mnie gonia terminy...

poczekaj....ludzie sa w pracy. to wolontariat.

Przepraszam, trochę mnie czas nagli, to raz, a dwa usiłowałam sama szukać informacji, potem konsultowałam się z prawnikiem i nadal nie wiem nic konkretnego, więc myślałam, że to jakoś szczególnie zawiła kwestia...

Wiem tylko ,ze zaspokojenie potrzeb rodziny nie może być przyznane wstecznie.
Podczas windykacji ma pierwszeństwo ,podobnie jak alimenty (tak bylol u mnie ).
FA wyplaca tylko alimenty na dzieci.

Ostatnia edycja:
Powrót