Przydzial mieszkania spoldzielczego - komu ??

• Autor wątku Autor wątku adam_1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam problem z blokiem mieszkalnym, który kiedyś należał do robotniczej spółdzielni, która teraz jest w likwidacji (sprawa długo się ciągnie). Jestem w nim lokatorem ale to moja mama ma wkład mieszkaniowy w spółdzielni. Ale jest jedno wolne mieszkanie i nie wiem jak można je zamieszkać. Chętna jest jeszcze jedna osoba, również syn innego lokatora. A samo mieszkanie z powodu wieloletniej nieobecności byłego lokatora ma być otwarte komisyjnie chyba w obecności policji bądź komornika.
Czy musi być przetarg ?
Czy to od likwidatora zależy kto dostanie te mieszkanie ?
Kto ma prawo do takiego mieszkania?
Czy trzeba wnieść wkład aby dostać takie mieszkanie ?
proszę o pomoc[/b]
[lista] [/lista] mieszkania[lista][/lista][lista][/lista]

Czy ktoś może pomóc ?

Bez wkładu nie możesz liczyć na mieszkanie. Sposób zbywania mieszkań regulują przepisy wewnątrzspółdzilecze. Zazwyczaj wszystkie spółdzielnie przeprowadzają przetarg.

Dzięki BadPi za odpowiedź, ale ciągle nie wiem co zrobić :!:
Problem polega na tym, że spółdzielnia jest w likwidacji i nie ma żadnych przepisów wewnętrznych regulujących przydział mieszkania.
Jeżeli potzrebny jest wkład mieszkaniowy, to jak wysoki może on być :?: :?:
Drugi problem to taki, że ta druga chętna osoba na te mieszkanie to znajomy od likwidatora spółdzielni. Czy likwidator spółdzielni może według swojego uznania przydzielić te mieszkanie ? Czy decyzja należy np. do członków komisji rewizyjnej :?:

przepisy musza być, przecież jest statut, regulaminy, one są nadal ważne.
Natomiast jeśli chodzi o wysokość wkładu, to może to być albo wkład mieszkaniowy albo budowlany. Ten pierwszy jest niższy ale nie w każdej spółdzielni możliwy do wniesienia, bo niekoniecznie przepisy wewnątrzspółdzielcze przewidują ustanawianie praw lokatorskich do lokali. Teb drugi to wartość rynkowa lokalu.

Powrót